Slovenski Ustavni sud zabranio referendume

Janez Janša dva zakona i njihovo provođenje drži ključnim tačkama za ponovni privredni oporavak Slovenije (AFP)

Slovenski Ustavni sud objavio je je u srijedu da bi referendumi o načinu sanacije bankarskog sistema i o upravljanju državnom imovinom mogli rezultirati protuustavnim posljedicama te tako zabranio njihovo održavanje.

Inicijatorima referenduma tako je onemogućeno da u Parlamentu već potvrđena zakonska rješenja pokušaju osporiti putem izjašnjavanja građana.

Referendum, na kojem bi se glasalo treba li na snagu stupiti u Parlamentu već prihvaćeni Zakon o osnivanju jedinstvenog holdinga državne imovine, zahtijevalo je 30 zastupnika opozicije, najviše iz stranke Pozitivna Slovenija (PS).

Opozicija smatra da je Zakon uvod u “rasprodaju” preostale državne imovine, odnosno temelj za zadnju fazu privatizacije, javlja Hina.

Vlada, pak, Zakon smatra važnim za bolju kontrolu poslovanja državnih firmi i tvrdi da se državna imovina neće prodavati ako se prije toga u Parlamentu ne donese “strategija” prodaje.

Pitanje trećeg referenduma

Referendum o osnivanju “slabe banke”, na koju bi se prenijeli loši krediti iz banaka, kako ne bi opterećivali njihove bilanse i kako bi one mogle opet normalno poslovati i kreditirati privredu, zahtijevali su potpisima svojih članova sindikati zaposlenih u metalnoj i gumarskoj industriji.

Vlada i premijer Janez Janša dva spomenuta zakona i njihovo provođenje drže ključnim tačkama za ponovni privredni oporavak koje bi mogle ugroziti političke i referendumske blokade.

Janša je u srijedu za Slovensku televiziju naglasio da je u Sloveniji najveća teškoća “rupa” nastala u bankarskom sistemu, stvorena izdavanjem visokih kredita firmama koje ih sada ne mogu vraćati, te da je zato nužno osnovati “slabu banku”, kojom će se bilansi banaka očistiti, a njihova aktiva ojačati sa četiri milijarde eura državnih jamstava u obliku obveznica.

Janša je rekao da će većina u Parlamentu u petak od Ustavnog suda tražiti da se izjasni i o ustavnosti trećeg spornog referenduma.

Riječ je o referendumu o izvršavanju budžeta za iduće dvije godine.

Takav referendum predlažu sindikati zaposlenih u javnom sektoru, nezadovoljni što novi budžet predviđa daljnje smanjivanje plata, o čemu se s Vladom nisu uspjeli dogovoriti.

Janša je rekao da se njegovi sagovornici u Evropskoj uniji (EU) čude kako su u Sloveniji dopušteni tako “egzotični” referendumi, koji ne postoje u drugim državama, a njegova Vlada tvrdi da bi blokiranje budžeta za 2013. moglo ugroziti i dobivanje više od 500 miliona eura razvojnih sredstava koja se moraju iskoristiti do kraja iduće godine.

Izvor: Agencije