Oglasi

Slovenski premijer: U susjedstvu se opet bude fašizam i nacizam

Marjan Šarec je referirao na karte u Italiji i Mađarskoj na kojima su dijelovi slovenske teritorije prikazani kao dio tih država.
Mađarska, Karta, Velika MađarskaLjubljana je osudila kao provokaciju povijesnu kartu Mađarske, koja uključuje i veliki dio SlovenijeAbouthungary/Twitter - Screenshot

Slovenski premijer Marjan Šarec u petak je izjavio da se u slovenskom susjedstvu opet bude "fašizam, nacizam i slične ideje", referirajući se na objavljivanje povijesnih karata u Italiji i Mađarskoj, na kojima su dijelovi slovenskog teritorija prikazani kao ozemlje tih država.

"Slijep je onaj koji ne vidi da se nacizam i fašizam opet rađaju i u našem susjedstvu", kazao je premijer Slovenije okupljenima na zboru u Brestanici, gdje je Društvo izbjeglica i prognanika iz Drugog svjetskog rata obilježilo dan sjećanja na svoja ratna stradanja, prenosi Hina.

Opet karte i stare tradicije

"Opet se crtaju zemljovidi i obnavljaju stare tradicije, pa čak i pozivi na popisivanje slovenske manjine u susjednoj državi, kako bi imala što manje prava", kazao je Šarec u govoru okupljenima, prema snimci koju je u svom dnevniku emitirala Slovenska televizija, aludirajući na zakonski prijedlog u lokalnom parlamentu u Trstu usmjeren navodno na smanjivanje prava slovenske manjine koja živi u tom dijelu Italije.

"Slovenija želi uvijek živjeti u dobrosusjedskim odnosima i biti sa svima prijatelj, ne samo sa susjednim državama nego sa svima u Europi i svijetu. No, ne smijemo šutjeti kad se opet rađaju nacističke, fašističke i slične ideje", kazao je u govoru preživjelim stradalnicima Drugog svjetskog rata Šarec, dodavši kako se i na slučaju Drugog svjetskog rata pokazalo da je onaj koji radi s okupatorom samo kolaborant kojega ne cijene.

Također je rekao da bi i desna oporba danas trebala djelovati domoljubno i odlučno se suprotstaviti provokacijama drugih država, a ne šutjeti i njegovu vladu optuživati da je Sloveniju "posvađala sa svim susjedima".

Osuda objave karte 'velike Mađarske'

Slovenija je reagirala u petak na na mađarsku kartu, ali i na slične provokacije iz Italije.

Ljubljana je osudila kao provokaciju povijesni zemljovid Mađarske, koji uključuje i velik dio Slovenije, a koji je na Twitteru objavio ured za međunarodnu komunikaciju mađarske Vlade.

Na karti je, u sklopu "velike Mađarske", i slovensko Prekomurje, koje je, prije Trijanonskog mirovnog ugovora sklopljenog nakon Prvog svjetskog rata, pripadalo ugarskom dijelu Austro-Ugarske monarhije.

Zemljovid je na Twitteru objavio ured koji je u sastavu kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.