Slovenski premijer odbio govoriti u Evropskom parlamentu

Zbog te odluke Šarec je doživio kritike i slijeva i zdesna (EPA)

Slovenski premijer Marjan Šarec odbio je ponudu Evropskog parlamenta da se sljedeće sedmice, na početku njegovog plenarnog zasjedanja, obrati zastupnicima i iznese svoje zamisli o evropskoj budućnosti, iznenadivši time političke kolege u zemlji, a naročito slovenske zastupnike u EP-u, koji smatraju da je propustio veliku priliku da promovira svoju zemlju i vladu.

Njegova stranka, Lista Marjana Šarca (LMŠ), računa da će svoje prve europarlamentarce dobiti na majskim izborima za EP, pa je najmlađi predsjednik slovenske vlade dosad u poruci kritičarima na društvenim mrežama pokušao objasniti svoju iznenađujuću odluku, ali nije naišao na mnogo razumijevanja.

“Moj govor u EP-u pred nove evropske izbore mogao bi se shvatiti kao predizborni nastup, a oni koji me sada kritiziraju što sam odbio poziv sigurno bi mi spočitavali upravo to da sam odlučio govoriti”, napisao je Šarec na društvenim mrežama u reakciji na kritike.

Dodao je kako vjeruje da će za njegov govor u Strasbourgu ili Briselu biti još prilika, posebno s obzirom na to da će Slovenija u drugoj polovini 2021. predsjedavati Evropskom unijom.

Kritike i slijeva i zdesna

Zbog odbijanja da govori u EP-u, Šarec je doživio kritike i slijeva i zdesna, a neki smatraju da je odbijanjem napravio velik gaf umjesto da nastup za evropskom govornicom iskoristi za  promoviranje svoje vlade, ali i zemlje i njenih interesa u cjelini.

Slovenska europarlamentarka Tanja Fajon iz Socijalnih demokrata (SD), Šarčevih saveznika u Vladi, napisala je da je Šarec propustio veliku priliku “da Sloveniju čuju”.

Tu je priliku iskoristilo već deset evropskih čelnika, među njima Angela Merkel, Emmanuel Macron, italijanski i hrvatski premijeri, pa je odustajanje Šarca da govori prava šteta, napisala je slovenska europarlamentarka.

Eurozastupnik iz redova Slovenske narodne stranke (SLS) Franc Bogovič kazao je da ne razumije predstavnike svoje vlade koji propuštaju takve mogućnosti nastupa i da je, po njegovim informacijama, u EP-u odbio govoriti i slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar, navodno, odmah nakon što je u EP-u govor održao hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Umjesto da suvereno predstave naše poglede na izazove koji stoje pred EU-om oni se skrivaju, a Slovenija i dalje gubi glavne diplomatske bitke”, napisao je Bogovič, aludirajući na slovensko-hrvatski arbitražni spor i mogućnost njegove internacionalizacije.

Reagirao je i slovenski eurozastupnik Igor Šoltes, koji pripada grupaciji “zelenih”, također kritiziravši premijera zbog njegove odluke, koju shvata kao nedostatak političke mudrosti.

“Ono što nije bilo teško za Merkel, Macrona, pa, na kraju, i Plenkovića to je, čini se, teško našem Šarcu. To je bila izgubljena prilika da Sloveniju čuju u Evropi i da se čuje šta ona misli o evropskoj budućnosti”, naveo je Šoltes u reakciji na društvenim mrežama.

Mogući razlog Antonio Tajani

Razumljivo, priliku za kritiziranje vlade iskoristili su i Šarcu opozicijski eurozastupnici iz Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše.

Porukom na Twitteru oglasio se i Janša, ironično poručivši sadašnjem premijeru da će ugled njegove stranke u Briselu i Strasbourgu “sigurno podići” Irena Joveva, mlada i politički sasvim neiskusna novinarka jedne slovenske komercijalne televizije, koju je Šarec stavio na prvo mjesto na listi osam kandidata svoje stranke za predstojeće evropske izbore.

Neki slovenski mediji, ne navodeći izvore, navode da je Šarčevo odbijanje poziva da govori pred EP-om možda povezano s time da tu evropsku instituciju vodi Antonio Tajani, koji je politiku, a i širu publiku u Sloveniji i Hrvatskoj duboko povrijedio svojim izjavama o “italijanskoj Istri i Dalmaciji”, ali i kasnijim medijskim relativiziranjem doba u kojem je Italiji vladao fašistički diktator Benito Mussolini, zbog čega se Tajani kasnije morao opet izvinjavati i tumačiti da je antifašist i demokrat.

Izvor: Agencije