Slovenski premijer kritizirao Junckera i Tajanija

Marjan Šarec, Slovenija
'Ako se Evropska unija raspadne, onda smo svi propali', kazao je Šarec (EPA)

Slovenski premijer Marjan Šarec žestoko je kritizirao predsjednike Europske komisije i Europskog parlamenta kao politički pristrane, osobito inzistirajući na tomu da je predsjednik EK-a Jean-Claude Juncker trebao prisiliti Hrvatsku da poštuje “vladavinu prava” i arbitražnu presudu o granici, na što mu je iz EK-a poručeno da Bruxelles i dalje u sporu Slovenije i Hrvatske potiče obje strane na pronalaženje prijateljskog rješenja.

Šarec je u razgovoru za portal Politico.EU kazao kako je očekivao da će EK pozvati Hrvatsku na poštivanje načela vladavine prava i provedbu presude o graničnom sporu koju su 2017. donijeli arbitri, što se nije dogodilo, čime je razočaran.

“Trebali bismo imati Komisiju koja će poštivati vladavinu prava i biti manje politička”, rekao je predsjednik slovenske vlade, kako prenosi Hina.

Razočarenje Junckerovim stavom

“Bili smo razočarani kad g. Juncker nije jasno kazao da je potrebno poštivati vladavinu prava nego izjavio da se neće staviti ni na stranu Slovenije ni na stranu Hrvatske. Tada je trebao reći da je u tom slučaju trebalo poštivati vladavinu prava”, kazao je Šarec.

List podsjeća da se stranka slovenskog premijera na skorašnjim europskim izborima bori za svoje prve predstavnike u EP-u, gdje se želi priključiti grupaciji europskih liberalnih stranaka, koje su se, kao i Šarec, znale tužiti na dominaciju europskih pučana na vodećim mjestima u EP-u, s obzirom na to da Šarec sugerira kako je navodna pristranost Junckera u korist Hrvatske u arbitražnom sporu motivirana time što je Juncker, kao i hrvatski premijer, dio te šire europske konzervativne političke obitelji.

Slovenski je premijer u razgovoru, također zbog “revizionizma”, kritizirao predsjednika EP-a Antonija Tajanija, čime je aludirao na njegove izjave o “talijanskoj Istri i Dalmaciji” u nedavnom govoru potomcima talijanskih esula kod Trsta, ali i na neopreznu Tajanijevu izjavu u razgovoru za jednu radiopostaju u Italiji kako je fašistički diktator Benito Mussolini napravio i “ponešto dobro” jer je ulagao velika sredstva u infrastrukturu kojom se Talijani i danas koriste.

Uz to, slovenski premijer, za koga portal napominje da je novak u politici i da je prije političke karijere bio poznati humorist, naglasio je i očekivanje kako će glavne europske ustanove, nakon što se konstituiraju poslije europskih izbora, više nego dosad braniti prava manjih članica EU-a.

Arbitraža ‘krši evropsko pravo’

Kako navodi Politico.EU, neimenovani glasnogovornik EK-a kazao je u vezi sa Šarcovim izjavama da je i Juncker prilikom lanjskog posjeta Sloveniji javno govorio o ravnopravnoj ulozi manjih država članica s velikima, a u vezi s arbitražnim sporom Slovenije i Hrvatske poručio mu je da se Juncker i EK i dalje zauzimaju da u tom predmetu dođe do prijateljskog, odnosno mirnog rješenja.

Otkad se Komisija lani odbila pridružiti slovenskoj tužbi prema kojoj Hrvatska nepristajanjem na arbitražnu presudu “krši europsko pravo”, u Sloveniji je sadašnji EK na udaru kritika da se praktično i politički postavio na hrvatsku stranu i zanemario vladavinu prava.

Hrvatska je, odlukom Hrvatskog sabora i Vlade, istupila iz arbitražnog postupka kojim je trebao biti riješen dugogodišnji spor o granici na moru jer ga je, kako kaže, kompromitirala slovenska strana, zbog čega se ne smatra obvezanom objavljenim rješenjem ad hoc međunarodne arbitraže i nudi bilateralne pregovore Sloveniji da se taj problem riješi.

Slovenija, pak, tvrdi da je arbitražno rješenje obvezujuće za obje strane i da je s Hrvatskom moguć samo razgovor o tomu kako odluku arbitara primijeniti.

Prema arbitražnoj presudi, Sloveniji bi pripalo više od dvije trećine Piranskog zaljeva / Savudrijske vale.

Slovenski je premijer nedavno sazvao hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog navodnog djelovanja hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) u Sloveniji. 

Spor zbog ‘špijunske afere’

Hrvatski je veleposlanik tim povodom pozvan na razgovor u slovensko Ministarstvo vanjskih poslova, a slovenska veleposlanica povučena je na konzultacije u Ljubljanu.

Nakon što je slovenski premijer ranije izjavio da ga zabrinjava hrvatsko ponašanje jer je, navodno, SOA prisluškivala bivšeg slovenskog arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovensku dužnosnicu Simonu Drenik kako bi diskreditirala arbitražni proces, priča je dodatno eskalirala tvrdnjom POP-TV-a da je posrednik hrvatske vlade Ivan Tolj, prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj, pokušao zaustaviti emitiranje reportaže o prisluškivanju.

U Zagrebu, pak, negiraju te optužbe.

Izvor: Agencije