Slovenski premijer izgubio glasove ljevičara u parlamentu

Jedan od problema u Vladi bilo je pitanje ukidanja dopunskog zdravstvenog osiguranja (EPA)

Vlada slovenskog premijera Marjana Šareca od srijede nema osiguranu parlamentarnu većinu za izglasavanje zakona, nakon što joj je podršku uskratila stranka Ljevica, zbog međusobnog neslaganja oko ukidanja dopunskog zdravstvenog osiguranja.

“Ovo je zadnja domina u nizu koja je pala, konstatiramo da je Vlada odstupila od dogovora koji je s nama imala, pa sporazum o našoj saradnji s Vladom više ne smatramo obvezujućim. Od sada smo u pravoj opoziciji”, kazao je novinarima predsjednik Ljevice Luka Mesec, prenosi Hina.

Njegova stranka u parlamentu ima devet zastupnika te je od nastanka lijevo-liberalne Vlade lani podržavala socijalno usmjerene programe putem posebnog sporazuma, iako u Vladi nije imala svojih predstavnika.

Jedan od problema u njihovoj saradnji bilo je pitanje što bržeg ukidanja dopunskog zdravstvenog osiguranja, na čemu je insistirala Ljevica, pozivajući se na njihov sporazum.

Na zakonski prijedlog za potpuno ukidanje dopunskog osiguranja koji je uložila Ljevica vladajući su u srijedu uložili amandmane i tako ga blokirali, bez mogućnosti da bude izglasan.

‘Treba početi nove razgovore’

U međuvremenu su najavili vlastito rješenje, po kojem bi se dopunsko osiguranje u zdravstvu zamijenilo “paušalnom naknadom” u otprilike istom iznosu.

Iako je popularnost Šarecove Vlade i njega lično od prošlog mjeseca, zbog nekih afera, u blagom padu, pa Vladu oštar stav Ljevice zabrinjava, neki misle da njihova saradnja neće u potpunosti biti prekinuta.

Na tome posebno insistiraju Socijalni demokrati, koje vodi predsjednik parlamenta Dejan Židana.

On je već izjavio da je Ljevica važna socijalna komponenta u Vladi i da s njima treba početi nove razgovore.

No, čak i u slučaju potpunog prekida saradnje opstanak i parlamentarnu većinu kod izglasavanja ključnih zakona Šarec bi mogao osigurati sa dva manjinska glasa zastupnika italijanske i mađarske manjine, pa čak i glasovima nacionalista iz Nacionalne stranke Zmage Jelinčiča, koji mu je najavio podršku prilikom izglasavanja budžeta za iduće dvije godine.

Izvor: Agencije