Slovenski Parlament odbio podići ustavnu tužbu protiv premijera

Janez Janša
Inicijativa zastupnika stranaka Janeza Janše i Zmage Jelinčiča nije dobila potrebnu natpolovičnu većinu glasova (AFP)

Slovenski Parlament je odbio prijedlog dviju stranaka desne oporbe da se pred ustavnim sudom protiv premijera Marjana Šarca pokrene tužba za kršenje ustava i zakona.

Inicijativu da se predsjednik Vlade Slovenije tuži za kršenje Ustava, o čemu bi onda odlučivao Ustavni sud, dali su zastupnici Slovenske demokratske stranke – SDS oporbenog čelnika i bivšeg premijera Janeza Janše, te predsjednika populističke Slovenske nacionalne stranke – SNS Zmage Jelinčiča, ali nije dobila potrebnu natpolovičnu većinu glasova potrebnu po zakonu da se aktivira.

Nakon devetosatne rasprave, koja je uglavnom bila političke naravi, a ne vezana na sadržaj prijedloga desnice, za Janšinu i Jelinčičevu inicijativu glasovalo je 29 zastupnika, a 53 je bilo protiv, prenosi Hina.

Od glasovanja su se suzdržali oporbeni demokršćanski zastupnici iz stranke Nova Slovenija – NSI, što je pokazalo da prijedlog nije imao potporu cijelog desnog bloka, a Šarca su branili i zastupnici oporbene Ljevice.

Četiri mjeseca na vlasti

Postupak pokretanja ustavne tužbe protiv premijera je predložen jer njegova Vlada u prva četiri mjeseca otkako je na vlasti nije implementirala odluku ustavnog suda koja se odnosi na financiranje privatnog školstva.

Ustavni suci naveli su u svom pravorijeku od prije nekoliko godina da zakon o javnom školstvu nije u skladu s Ustavom.

Odlučeno je da nije ustavan članak tog zakona koji predviđa da se privatne škole koje rade po javnom programu financiraju sa 85 posto državnih sredstava.

Škole koje je osnovala država financiraju se 100 posto iz državnog proračuna.

U Sloveniji radi ukupno osam privatnih škola, a pet škola čiji je osnivač Rimokatolička crkva smatraju da su diskriminirani učenici koji pohađaju njihove programe, budući da roditelji učenika moraju doprinositi školarini uz ono što škole dobivaju od države.

Šarec: Nije bilo vremena

Višesatna rasprava u Parlamentu uglavnom se nije ticala samog prijeldoga ustavne tužbe ili problematike školstva, nego ideoloških podjela između desnice i ljevice.

Šarec je naveo da njegova Vlada nije imala vremena implementirati odluku Ustavnog suda te da je oporba za politički napad na njegovu Vladu upotrijebila instrument koji treba koristiti rijetko i u najozbiljnijim slučajevima.

Janša je rekao da je Šarec nekorektno iskoristio nastup u Parlamentu kako bi njega i članove njegove stranke deplasirano prikazao kao nekadašnje “partijske” kadrove, a sebe i svoju Listu Marjana Šarca – LMŠ kao novu generaciju mladih političara.

Izvor: Agencije