Oglasi

Slovenski ministar traži sprečavanje nemira

Ministar odbrane Aleš Hojs poziva na smirivanje demonstracija uoči izbora i spominje moguće političke uzroke protesta.
U Ljubljani su demonstranti bili na ulicama u nekoliko navrata ovog mjesecaReuters

Slovenski ministar odbrane Aleš Hojs pozvao je u srijedu na smirivanje situacije nastale nakon protesta u Mariboru i Ljubljani, ne isključujući da iza demonstracija možda stoje i politički, a ne samo lokalni motivi i socijalno nezadovoljstvo.

Hojs je novinarima nakon redovne sjednice Vlade rekao da poziva na smirivanje stanja, jer nasilje nema opravdanja, te da može razumjeti nezadovoljstvo ljudi koji žive teže nego prije nekoliko godina, ali ne i želju nekih da se pred drugi krug predsjedničkih izbora, koji se održavaju u nedjelju, stvori zapaljiva atmosfera.

"Od najviših političara, počevši od predsjednika države, očekivao bih da učine sve kako bi se spriječili nemiri", rekao je Hojs, a prenosi Hina.

I premijer Janez Janša u srijedu je, u svojoj poruci na Twitteru, ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, te predsjednika Danila Turka, optužio da svojim izjavama "opravdavaju nasilje" jer dovode u pitanje postupak specijalne policije.

Upotreba sile

Specijalci su u Mariboru u ponedjeljak navečer upotrijebili silu protiv demonstranata nakon što je izbilo nasilje i nakon što su se demonstranti odbili razići.

Janša je na sastanku s više ministara i čelnika policije i sigurnosnih službi u utorak zatražio i dobio izvještaj o tome kako su zaštićeni vojni objekti u kojima su pohranjeni oružje i streljivo, rekao je Hojs.

Zbog najava da bi se demonstracije narednih dana i sljedeće sedmice mogle iz Maribora i Ljubljane proširiti i na neke druge gradove, reagirala je u srijedu Komisija za pravednost i mir Slovenske biskupske konferencije, pozivajući na dijalog i apelirajući protiv nasilja.

"Svaki oblik nasilja je neprihvatljiv, narušava poštovanje ljudskih prava, demokraciju i funkcioniranje pravne države", navodi se u saopćenju komisije.

Kako se navodi, Komisija se protivi "politizaciji nasilnih prosvjeda od strane nekih društvenih skupina", te "zloupotrebi nasilja u političke svrhe".

Izvor: Agencije