Slovenski ministar odbrane negira kupovinu transportera

Vojni zvaničnici Slovenije izjavili su da su sredstva za kupovinu Valuka predviđena u budžetima za 2020. i 2021, što je ministar odbrane demantirao (EPA)

Slovenski ministar odbrane Karl Erjavec demantirao je da Slovenija namjerava kupiti više od deset oklopnih transportera Valuk 6×6.

To je rekao na sjednici skupštinskog Odbora za odbranu, sazvanoj na zahtjev opozicijske Ljevice nakon što su vojni zvaničnici izjavili da su sredstva za kupovinu tih vozila predviđena u budžetima za 2020. i 2021, objavila je agencija STA, prenosi Tanjug.

Erjavec je istakao da Ministarstvo odbrane nije u procesu kupovine transportera jer oni godinama nisu dostupni za prodaju.

Ministarstvo nije donijelo odluku

Kada su ministru odbrane pročitane izjave načelnice Generalštaba Vojske Slovenije Alenke Ermenc i direktora Direktorata logistike u Ministarstvu odbrane Željka Kralja, on je rekao da, čak i ako je nešto predviđeno budžetom, ne znači da će biti kupljeno.

“Ponavljam: Ministarstvo odbrane nije usvojilo nikakvu odluku o toj kupovini i za to ne postoji posebna stavka u budžetu”, rekao je Erjavec.

Dodao je da je vojska ukazala na potrebu kupovine Valuka 6×6 i da je ta potreba razmotrena.

“Zaključili smo da nećemo realizirati kupovinu jer to ne bi bilo u skladu s našim ciljevima i razvojem kapaciteta naših snaga”, zaključio je Erjavec.

Izvor: Agencije