Oglasi

Slovenski ministar odbrane negira kupovinu transportera

Karl Erjavec rekao je da Ministarstvo odbrane nije u procesu kupovine transportera jer oni godinama nisu dostupni za prodaju.
Vojni zvaničnici Slovenije izjavili su da su sredstva za kupovinu Valuka predviđena u budžetima za 2020. i 2021, što je ministar odbrane demantiraoEPA

Slovenski ministar odbrane Karl Erjavec demantirao je da Slovenija namjerava kupiti više od deset oklopnih transportera Valuk 6x6.

To je rekao na sjednici skupštinskog Odbora za odbranu, sazvanoj na zahtjev opozicijske Ljevice nakon što su vojni zvaničnici izjavili da su sredstva za kupovinu tih vozila predviđena u budžetima za 2020. i 2021, objavila je agencija STA, prenosi Tanjug.

Erjavec je istakao da Ministarstvo odbrane nije u procesu kupovine transportera jer oni godinama nisu dostupni za prodaju.

Ministarstvo nije donijelo odluku

Kada su ministru odbrane pročitane izjave načelnice Generalštaba Vojske Slovenije Alenke Ermenc i direktora Direktorata logistike u Ministarstvu odbrane Željka Kralja, on je rekao da, čak i ako je nešto predviđeno budžetom, ne znači da će biti kupljeno.

"Ponavljam: Ministarstvo odbrane nije usvojilo nikakvu odluku o toj kupovini i za to ne postoji posebna stavka u budžetu", rekao je Erjavec.

Dodao je da je vojska ukazala na potrebu kupovine Valuka 6x6 i da je ta potreba razmotrena.

"Zaključili smo da nećemo realizirati kupovinu jer to ne bi bilo u skladu s našim ciljevima i razvojem kapaciteta naših snaga", zaključio je Erjavec.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.