Slovenski mediji upozorili na pritiske vladajućih struktura

Ljubljana
Posljedice ovakvih napada na medije razorno djeluju na cijelo društvo, navedeno je u pismu (AP)

Urednici vodećih slovenskih medija u srijedu su, u otvorenom pismu upućenom domaćoj javnosti, istaknuli da neće dopustiti uplitanje u nezavisnost svog izvještavanja, uprkos pokušajima politike da ih se prikaže kao prenositelje lažnih vijesti u doba pandemije korona virusa.

“Svjesni smo svoje odgovornosti u aktuelnoj zdravstvenoj krizi i nužnosti mjera koje donose i druge države u svijetu. No, to ne može biti alibi za pokušaje političkog miješanja u nezavisnost medijskih organizacija. Nećemo popustiti pred sve češćim pritiscima, niti mijenjati poziciju naše privrženosti istini i interesu javnosti”, naveli su u otvorenom pismu, prenosi Hina.

Pismo su potpisala 22 glavna urednika vodećih slovenskih medija, između ostalih i urednika informativnih programa javnog radija i televizije, vodećih dnevnih listova i portala, Slovenske tiskovne agencije (STA) te istaknutijih magazina i informativnih portala.

Novinari i mediji u “političkom ringu’

Kad je riječ o komunikaciji vlasti s novinarima u vrijeme krize pandemije korona virusa, Slovenija se od drugih država, koje donose stroge restrikcije za obuzdavanje virusa, razlikuje u načinu komuniciranja, jer vladajuća politika “direktno ili preko različitih medijskih i drugih kanala” sudjeluje u diskreditiranju medija i novinara, koje “napada, diskreditira i demonizira”, navode potpisani urednici.

Takvim načinom komunikacije s medijima, ubacivanjem neistinitih pozadina o tome zašto je nešto u medijima objavljeno, širenjem optužbi da mediji objavljuju “fake news” (lažne informacije) tokom krize ili propagiraju suprotstavljanje Vladinim mjerama, novinari i mediji se “bacaju u politički ring”, navode potpisani urednici te upozoravaju da na to nikako ne žele i neće pristati.

“Posljedice ovakvih napadaja na medije razorno djeluju na cijelo društvo. U takvoj sredini otežano je djelovanje institucija i pojedinaca, a to jako utječe na život naših građana”, poručuju urednici vodećih medija u Sloveniji, ciljajući na pokušaje pritiska na svoju nezavisnost od dijela vladajuće politike.

“Bilo bi bolje da energiju i vrijeme koju predstavnici vlasti namjenjuju za diskreditaciju novinarstva i pritisak na medije svrsishodnije usmjere na bolje upravljanje krizom. To bi bilo u interesu svih nas kao društva”, navodi se u otvorenom pismu urednika slovenskih medijskih kuća.

Slovenski mediji zadnjih su mjeseci pod pojačanim pritiskom vladajućih struktura.

Optužbe za širenje ‘lažnih vijesti’

Predsjednik Vlade Janez Janša u više ih je navrata na društvenim mrežama napao kao politički pristrane, u korist opozicije i stranaka “ekstremne“”ljevice, tražeći kadrovske izmjene u medijima u kojima je osnivač država.

Između ostalog, predstavnici Vlade u više su navrata javni televizijski servis optužili za širenje “lažnih vijesti”, zatim da je javna televizija neke svoje istraživačke emisije o nabavi medicinske opreme za borbu s korona virusom koristila za obračun s Vladom i pokušaj njenog diskreditiranja u javnosti i slično.

Na medije je od vladajućih često upućivana i kritika da su previše pažnje posvećivali demonstracijama protiv Vlade, posredno im dajući podršku, iako se radilo o zabranjenim okupljanjima u vrijeme kad su na snazi stroge restrikcije javnih okupljanja.

Izvor: Agencije