Slovenski 15-godišnjaci među uspješnijima po PISA testiranju

Među slovenskim 15-godišnjacima pismenost u čitanju jednaka je kao i u PISA testiranju 2015. (EPA)

Slovenija je zauzela 21. mjesto na prošlogodišnjem PISA testiranju čitalačke i druge pismenosti 15-godišnjaka, provedenom u 79 država, te 16. mjesto među državama članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Program međunarodnog poređenja dostignuća u učenju PISA (Programme for International Student Assessment) koordinira OECD, tako da svake tri godine prikupi podatke o znanju i spretnostima kod čitanja te visini matematičke i prirodoslovne pismenosti kod anketiranih 15-godišnjaka u različitim zemljama, prenosi Hina.

U prošlogodišnjoj anketi za PISA test u Sloveniji je učestvovao 6.401 učenik, a rezultati su solidni iako pokazuju mali trend pada u odnosu na neka ranija ispitivanja, objavili su slovenski mediji.

Među uspješnijima u EU-u

Među slovenskim 15-godišnjacima pismenost u čitanju jednaka je kao i u PISA testiranju 2015, matematička pismenost malo je poboljšana, dok je smanjena ona u prirodnim naukama.

Rezultatima u kategoriji pismenosti čitanja (495 bodova) te s 509 bodova u matematici i 493 boda kod prirodnih nauka Slovenija se uvrstila na 16. mjesto među članicama OECD-a te je iznad prosječnog rezultata za članice OECD-a, javljaju slovenski mediji.

Dobri rezultati prvenstveno su posljedica dobrog rada učenika, učitelja, direktora, ali i roditelja, rekao je na konferenciji za novinare ministar obrazovanja Jernej Pikalo.

Prema njegovim riječima, rezultati u Sloveniji stabilni su i natprosječni, ali postoji trend pada, čemu ubuduće treba posvetiti punu pažnju.

Kako prenose slovenski mediji, u Ministarstvu obrazovanja kažu da detaljnija analiza rezultata za Sloveniju pokazuje da se snižava prosječni uspjeh kod čitalačke pismenosti, što je prisutno i u drugim državama.

Godine 2015. postotak učenika i učenica sa slabim rezultatima i niskim stepenom pismenosti čitanja iznosio je 15 posto anketiranih, dok je prošle godine udio takvih povećan na 18 posto.

Hrvatska na 29, BiH na 62. mjestu

Time Slovenija ponešto zaostaje s odgovarajućim programom Evropske unije, po kojem taj udio mora biti ispod 15 posto, ali je još među uspješnijima u poređenju s drugim članicama EU-a.

Od zemalja bivše Jugoslavije, prema rezultatima PISA testa, najbolje su plasirane Slovenija na 21. i Hrvatska na 29. mjestu.

Srbija je zauzela 45, Crna Gora 52, a Bosna i Hercegovina 62. mjesto.

Najlošije u regiji rangirani su Sjeverna Makedonija na 67. i Kosovo na 75. mjestu.

Izvor: Agencije