Slovenske zastupnike kontrolira i analizira ‘parlametar’

Već dostupni podaci osmišljeni su i vizualizirani (AFP)

Skupina mladih slovenskih programera izradila je aplikaciju “Parlametar”, za čiji je razvoj na javnom konkursu Googlea dobila finansijski poticaj od 300.000 eura, a koja novinarima i široj javnosti omogućava bolje praćenje i analizu rada parlamenta, odnosno aktivnosti, glasanja i govore svih 90 zastupnika.

Ekipa stručnjaka neprofitne ustanove “Danas je novi dan”, koja je osnovana 2012. godine, razvijala je aplikaciju dvije godine, a aktivirana je ove sedmice.

Njeni autori vjeruju da će se aplikacijom koristiti novinari i građani zainteresirani za politiku, ali i kolege programeri, koji bi sistem mogli unaprijediti te njihova iskustva primijeniti na sistematiziranje i osmišljavanje ostalih javnih baza podataka.

Pomoću aplikacije Parlameter.si na jednostavan se način može doći do podataka o tome kako je koji zastupnik glasao, zastupnike je moguće grupirati prema riječima koje najčešće koriste, temama kojima se eksponiraju, zakonima za koje su glasali, postotku prisutnosti na sjednicama i na druge načine te ih tako efikasno i ažurno kontrolirati.

Detaljna analiza rada parlamentaraca

Aplikacija omogućuje da se zastupnici grupiraju prema interesnim skupinama, a ne stranačkim bojama, jer se analizira u kojim su slučajevima glasali u suprotnosti sa strankom kojoj pripadaju, čime je unaprijed moguće otkriti stranačke “disidente” ili političke tendencije i previranja.

Svaki od 90 zastupnika ima svoj profil na “parlametru”, koji se može pretraživati.

Program omogućuje analize i grupiranje na osnovu sadržaja svih transkripata, zaključaka i dokumenata parlamenta, kao i govora pojedinih zastupnika, na osnovu službenog transkripta, koji se stalno osvježava.

Nova aplikacija koristi se bazom podataka koji su i dosad bili javno dostupni na službenom sajtu parlamenta, ali u nesistematiziranom obliku, koji nije omogućavao analizu.

“Mi smo već dostupne podatke osmislili i vizualizirali”, rekli su autori predstavljajući aplikaciju.

Vjeruju da će udruženja civilnog društva, u saradnji s programerima, s vremenom na sličan način obraditi te učiniti lako dostupnim za zainteresirane građane i sve ostale baze podataka kojima raspolaže država, a javnog su karaktera i važne su za javnost.

Izvor: Agencije