Slovenija proglasila Hezbollah terorističkom organizacijom

Slovenska Vlada u ponedjeljak je objavila da je političku stranku Hezbollah proglasila terorističkom organizacijom, što su već prije učinile neke države u Evropskoj uniji.

Koalicijska Vlada, koju vodi premijer Janez Janša, na dopisnoj sjednici je “donijela odluku po kojoj će pokret Hezbollah tretirati kao kriminalnu i terorističku organizaciju, koja predstavlja prijetnju miru i stabilnosti”, saopćila je Vlada u Ljubljani, prenosi Hina.

Navodi se kako je taj zaključak donesen na osnovu izvještaja stalne koordinacijske skupine koja se bavila proučavanjem aktivnosti Hezbollaha, šiitske političke stranke i naoružane grupe sa sjedištem u Libanu, te da je djelovanje te organizacije “povezano s organiziranim kriminalom i provođenjem terorističkih ili paravojnih  aktivnosti na globalnom nivou”.

Evropska unija je još 2013. godine oružano krilo Hezbollaha uvrstila među terorističke organizacije, a više je država cijelu mrežu Hezbollaha i prije proglasilo za terorističkom organizacijom, među njima Izrael, SAD, Holandija i Njemačka, navode u pojašnjenju te odluke slovenski mediji.

Mogućnost kupovine oružja od Izraela

Ljubljansko Delo pisalo je prošle sedmice da će premijer Janša 8. decembra posjetiti Izrael, što joj nije službeno potvrđeno, te s njegovom navodnom posjetom povezao to što je Slovenija početkom novembra na skupštini Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) glasala protiv rezolucije za trajno osiguravanje Palestinskog teritorija vakcinom, lijekovima i medicinskom opremom.

Sadašnji slovenski premijer još je 2018. godine, kao opozicioni čelnik, izjavljivao da je Slovenija trebala priznati Jerusalem kao prijestolnicu Izraela, nakon što je to učinio američki predsjednik Donald Trump.

Delo navodi da bi Janša u Izraelu mogao razgovarati o mogućnosti kupovine oružja i opreme za slovensku vojsku, koja bi, po zakonu koji je prošle sedmice potvrdio parlament, u idućih šest godina trebao namijeniti 780 miliona eura za vojne investicije.

Izvor: Agencije