Slovenska Vlada odustala od kriznog poreza

Vlada Slovenije objavila je ekonomski plan koji bi trebao pomoći da izbjegnu traženje finansijske pomoći od Brisela.

Prema riječima ministra finansija, ukupna vrijednost mjera štednje procjenjuje se na oko milijardu eura.

Državni deficit ove će godine doseći 7,8 posto u odnosu na 4 posto prošle godine.


Sašo Polanec o odluci Vlade Slovenije

Slovenska Vlada odlučila je da za sada ne uvede krizni porez na plate, izjavila je u četvrtak popodne na konferenciji za novinare slovenska premijerka Alenka Bratušek potvrdivši da je Vlada prihvatila program finansijske stabilizacije.

Osnovni cilj Vlade u programu finansijske stabilizacije i reformskom programu je fiskalna stabilizacija i oporavak ekonomije, istaknula je Bratušek.

Prema njenim riječima, umjesto kriznog poreza od prvog  jula povećat će se obje stope PDV-a, niža sa trenutnih 8,5 podići će se na 9,5 posto, a viša će se sa 20 podići na 22 posto.

Reforme i privatizacija

Također, planirana je reforma bankarskog sektora te privatizacija 15 državnih kompanija među kojima su i Telekom, Nova KBM banka, Adria Airways i ljubljanski aerodrom.

“Na kraju smo odlučili da ove godine ne idemo sa kriznim porezom nego da idemo sa PDV-om jer to ne znači strukturni oporavak. Obavezali smo se da do kraja godine one koji budu morali javni porez vraćati dogovore, tako da bi krizni porez  naredne godine trebalo uvesti”, kazala je Bratušek.

Krizni porez ostaje kao rezerva ako se do kraja godine ne ostvare ciljevi ušteda u javnom sektoru.

S novim stopama PDV-a i nekim drugim taksama Slovenija računa na dodatni prihod budžeta od 540 miliona eura, dok bi se 380 miliona ušteda u budžeta ostvarilo na osnovi lanjskog interventnog zakona o rezovima i uštedama koji vrijedi i u ovoj godini, navela je Bratušek.

Izvor: Al Jazeera i agencije