Oglasi

Slovenska trgovinska razmjena sa zapadnim Balkanom pet milijardi eura

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec upozorio je ne samo na političke veze nego i na velik obim trgovinske razmjene slovenskih preduzeća sa državama u tom okruženju.
Erjavec: 'Odnosi Slovenije sa susjednim i državama u regiji općenito su dobri'EPA

Stabilnost zapadnog Balkana od velike je važnosti za Sloveniju, izjavio je u srijedu slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, upozorivši ne samo na političke veze nego i na velik obim trgovinske razmjene slovenskih preduzeća sa državama u tom okruženju.

Predstavljajući članovima parlamentarnog Odbora za vanjsku politiku godišnji izvještaj svog ministarstva o kretanjima u međunarodnim odnosima i vanjskopolitičkom položaju Slovenije, Erjavec je kazao da se Slovenija, kao i Evropska unija, susreće s kriznim izazovima u Ukrajini, na Bliskom istoku, turbulencijama izazvanim Brexitom i pitanjima Evrope "više brzina", no da je za slovensku politiku posebno važno pitanje regionalne stabilnosti u najbližem susjedstvu.

"Bilo je razdoblje kad smo mislili da Balkan ide u pravcu veće stabilnosti, ali se situacija tamo pogoršava. To je za nas izuzetno važno pitanje, pa i s ekonomskog vidika, jer s tim područjem ostvarujemo pet milijardi eura razmjene. Svaka nestabilnost može utjecati na taj nivo trgovine", rekao je Erjavec.

Utjecaj Brexita na Sloveniju

Odnosi Slovenije sa susjednim i državama u regiji općenito su dobri, kazao je Erjavec, dodavši da sa Hrvatskom postoje otvorena pitanja u vezi s arbitražom, vinom teranom i Ljubljanskom bankom.

U posljednje vrijeme došlo je do pitanja s Austrijom u vezi sa statusom slovenskog jezika u Koruškoj, ali vjeruje kako će to biti riješeno na odgovarajući način, što mu je prilikom nedavne posjete Ljubljani garantirao koruški zemaljski poglavar Peter Kaiser.

Što se tiče zamisli o Evropi "više brzina", opciji o kojoj se razmišlja vezano uz budućnost EU-a nakon odlaska Velike Britanije, Erjavec je kazao da Slovenija spada među one članice integracije koja želi napredovati bržim tempom iako se zalagala za produbljivanje saradnje svih 27 članica, no da će se razgovori o tom konceptu dodatno ubrzati nakon parlamentarnih izbora u Njemačkoj ove jeseni.

"Moramo nastaviti sa dobrim radom i dobrim ekonomskim rezultatima te poštivati kriterije za saradnju u Schengenu i eurozoni", kazao je Erjavec.

"U Vladi smo analizirali sve moguće scenarije, pa i onaj da se ne uvrstimo u bržu grupu članica, ali nije riječ o tome hoće li nas neko primiti i voli li nas ili ne nego je sve ovisno o tome da učinimo sve kako bismo se u toj skupini i stvarno našli", rekao je slovenski ministar vanjskih poslova.

Prema Erjavčevim riječima, njegovo ministarstvo već je napravilo preliminarnu analizu o utjecaju Brexita na Sloveniju, a kasnije će ocjene donositi "fazno", prema tome kako se budu odvijali pregovori između Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske komisije.

Važnost ekonomske diplomatije

Erjavec je istaknuo da je važan dio djelovanja slovenskih diplomata tzv. ekonomska diplomatija.

Prema njegovim riječima, vanjska politika Slovenije može se najvećim dijelom kanalizirati preko EU-a, dok s ekonomskom politikom to nije slučaj zato što je slovenski bruto domaći proizvod najviše ovisan o vanjskoj potražnji i izvozu, a preduzeća na vanjskim tržištima teško mogu djelovati ako ih tamo ne podrži mreža slovenskih diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Slovenija nastavlja jačanje ekonomske i investicijske saradnje s Rusijom, i to na područjima za koja ne vrijede sankcije zbog ukrajinske krize, ali podržava politiku EU-a prema Rusiji i ukrajinsku teritorijalnu cjelovitost, kazao je šef slovenske diplomatije.

Izvor: Agencije