Slovenska Ljevica će podržati manjinsku vladu

Na izborima održanim prije dva mjeseca mandate je osvojilo devet stranaka, što komplicira mogućnost formiranja nove vlade (EPA)

Stranka Ljevica, od koje ovisi mogućnost formiranja slovenske vlade lijevog centra u koju bi bilo uključeno šest stranaka pod vodstvom Marjana Šarca, odlučila je da u tu koaliciju neće ući, ali je spremna podržati manjinsku vladu.

Potvrdio je to za Slovensku televiziju Luka Mesec, predsjednik Ljevice, nakon šestosatnog sastanka izvršnog odbora stranke koji je o podršci Šarcu odlučivao glasanjem.

Šarec je, uz Janeza Janšu, jedan od dvaju potencijalnih mandatara za sastav nove slovenske vlade no Ljevica je odlučila samo za projektnu suradnju s njegovom potencijalnom manjinskom vladom jer nisu zadovoljni svime što su u pregovorima s njim postigli.

Zato će Ljevica, najavio je Mesec, već u srijedu Šarčevoj stranci i ostalim strankama koje su spremne s njime ići u koaliciju, ponuditi sporazum o projektnoj suradnji, temeljem kojega bi u parlamentu najprije dali glasove Šarcu kao mandataru nove vlade, a kasnije i njegovoj vladi i njegovim ministrima, iako sami u vladu ne žele ući.

Za veće penzije i plate

Mesec je rekao da su zadovoljni pristankom Šarčeve skupine stranaka da pristanu na zahtjev Ljevice da se minimalne mirovine u Sloveniji podignu na 620 eura te poprave koeficijenti za izračun mirovinske osnovice, a također i pristankom na zahtjev Ljevice da se povećaju minimalne plaće.

No, sa Šarcem i strankama koje ga podržavaju nisu uspjeli doći do sporazuma o zaustavljanju privatizacije državnih tvrtki i banaka, a odbijena je i većina prijedloga Ljevice o smanjenju izdvajanja za obranu te povećanju poreza iz dohotka i dobiti kompanija, zbog čega u vladu ne namjeravaju ući.

Kao jednu od tema u kojoj nisu našli suglasje sa Šarčevom grupacijom stranaka, Mesec je naveo da one nisu pristale na njihov zahtjev da se s granice prema Hrvatskoj ukloni bodljikava žica, promijeni vanjska politika u nekim segmentima i odnos prema ljudskim pravima.

S druge strane, Mesec je rekao da je zadovoljan obećanjem koje su dobili od Šarca, a odnosi se na zdravstveni sustav za koji žele da ne bude privatiziran i da bude javno dostupan svim slovenskim stanovnicima pod povoljnim uvjetima.

Mogući i novi izbori

U petak će se navršiti dva mjeseca od kako su u Sloveniji završeni parlamentarni izbori, a na kojima je u novi parlament mandate dobili čak devet stranaka, što komplicira mogućnost formiranja nove vlade.

Predsjednik države Borut Pahor nije u prvom krugu parlamentu predložio kandidata za mandatara jer su relativni izborni pobjednik Janez Janša sa Slovenskom demokratskom strankom i drugi najuspješniji na izborima, Marjan Šarec sa svojom Listom Marjana Šarca priznali da nemaju potrebnu većinu u parlament temeljem koje mogu formirati vladu.

Drugi izborni krug u kojemu uz predsjednika države mogu mandatara predlagati i zastupničke skupine završava krajem idućeg tjedna, a ne bude li uspješan realnijom će postati i opasnost prijevremenih parlamentarnih izbore ove jeseni.

Izvor: Agencije