Oglasi

Sloveniju razbjesnila karta 'velike Mađarske'

Na karti, koju je na Twitteru objavio ured za međunarodnu komunikaciju mađarske Vlade, nalazi se i slovensko Prekomurje, koje je nekada pripadalo ugarskom dijelu Austro-Ugarske monarhije.
Mađarska, Velika Mađarska, Karta, SlovenijaKartu je na Twitteru objavio ured za međunarodnu komunikaciju mađarske VladeAbouthungary/Twitter - Screenshot

Slovenija je u petak kao provokaciju osudila povijesni zemljovid Mađarske, koji uključuje i velik dio Slovenije, a koji je na Twitteru objavio ured za međunarodnu komunikaciju mađarske Vlade.

Na karti je u sklopu "velike Mađarske" i slovensko Prekomurje, koje je, prije Trijanonskog mirovnog ugovora, sklopljenog nakon Prvog svjetskog rata, pripadalo ugarskom dijelu Austro-Ugarske monarhije, prenosi Hina.

Zemljovid je na Twitteru objavio ured koji je u sastavu kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana.

"Slovenija osuđuje objavu tog povijesnog zemljovida, koja ne pridonosi jačanju europskih vrijednosti i dobrosusjedskim odnosima. Europska unija je nastala kao projekt kojim su prevladana povijesna opterećenja i mržnja među narodima i državama", objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Ljubljani na Twitteru.

Na mađarsku kartu, ali i na slične provokacije iz Italije, u petak je reagirao i predsjednik Slovenije Borut Pahor, upozorivši na potrebu čuvanja mdeđusobnog  poštovanja i prijateljstva.

Burne reakcije, desnica šuti

Pahor je upozorio da je se to može shvatiti kao izraz teritorijalnih pretenzija, što onda zna izazvati opravdanu zabrinutost i nailazi na odbijanje demokratske politike i javnosti, piše u priopćenju njegova ureda.

Na objavu mađarske karte reagirao je i premijer Marjan Šarec, rekavši da se radi o ponašanju koje nije "ni europsko, ni miroljubivo".

Objaviti takvu kartu je, kaže, kao da je netko Sloveniju ubo nožem u samo srce te da bi na takve provokacije trebala odlučnije reagirati i slovenska desnica, čega se je do sada ustezala.

Nezadovoljstvo spomenutom objavom izrazilo je tijekom dana i više slovenskih parlamentarnih zastupnika, političara i drugih uglednika, medijskih osobnosti i povjesničara.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.