Slovenija: Zika napada nervne ćelije u mozgu

Slovenski naučnici smatraju da, osim nervnih stanica ploda, virus zika ne oštećuje druge dijelove organizma (EPA)

Virus zika, koji izaziva mikrocefaliju kod fetusa, napada isključivo nervne ćelije u mozgu, a najveća oštećenja izaziva ako do infekcije dođe u prvoj trećini trudnoće, tvrdi ekipa slovenskih patologa i mikrobiologa.

Grupa stručnjaka, koju je vodila Tatjana Avšič Županc sa ljubljanskog Instituta za mikrobiologiju i imunologiju, napravila je velik proboj u istraživanju povezanosti bolesti zika koju prenosi tigrasti komarac u Brazilu i okolnim zemljama s patogenim oboljenjem mozga novorođenčadi, o čemu je članak objavio i naučni časopis The New England Journal of Medicine.

Kod anonimne 25-godišnje trudne žene, koja je duže vrijeme boravila u Brazilu u oktobru prošle godine, u Ljubljani je ultrazvučnim pregledom utvrđeno oštećenje mozga ploda, nakon čega se ona odlučila za abortus.

Korak dalje u borbi protiv virusa

Ekipa slovenskih stručnjaka je ispitivanjima mozga ploda vrlo jakim mikroskopima i drugim metodana utvrdila neposrednu povezanost bolesti zika s mikrocefalijom, jer u mozgu fetusa nije nađen nijedan drugi virus koji bi izazvao oštećenja, a konstruiran je i genom virusa zike, što bi moglo u budućnosti pomoći borbi protiv te bolesti, tvrde slovenski istraživači.

“Fetus je u 29. sedmici razvoja imao prve znakove mikrocefalije, a virus zika otkrili smo u neuronima mozga”, kazala je Mara Popović iz Instituta za patologiju Medicinskog fakulteta u Ljubljani, koja je sarađivala s timom mikrobiologa i hemičara.

Slovenski naučnici smatraju da, osim nervnih stanica ploda, virus zika ne oštećuje druge dijelove organizma ili plodnu vodu trudnice, a tvrde kako je vjerovatnije da su oštećenja manje riskantna ako do infekcije virusom dođe u kasnijim stadijima trudnoće, a ne u prva tri mjeseca.

Slovenska ekipa koja je utvrdila vezu između infekcije zika virusom i oštećenja mozga fetusa tvrdi da su do pelomne faze u svom istraživanju došli krajem prošle godine, a sada su svoja saznanja i objavili.

Izvor: Agencije