Slovenija zbog arbitraže prijeti Hrvatskoj tužbom Sudu EU-a

Nakon što je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec Hrvatskoj zaprijetio tužbom pred Sudom EU-a u Luksemburgu ako ne bude surađivala u primjeni arbitražne presude o granici dvije države, oglasio se i premijer Miro Cerar, koji je poručio kako je u pitanju poštivanje načela vladavine prava.

I Cerar očekuje da će u sporu Ljubljane i Zagreba posredovati Europska komisija.

U obraćanju zastupnicima slovenskog parlamenta Cerar je izrazio očekivanje da će Slovenija dobiti potporu Bruxellesa u nastojanju da se implementira odluka arbitara, koju Hrvatska odbija zbog kontaminiranosti arbitražnog procesa.

“Biti dio Europske unije znači poštivati pravnu državu i odluke sudova”, kazao je Cerar, dodavši da to nije bilateralno pitanje Slovenije i Hrvatske nego načelo vladavine prava i uvažavanje “prava Europske unije”.

“Arbitražni sporazum izravno je povezan s pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji”, dodao je.

Vladajući razmišljaju o tužbi

Prethodno su se u Ljubljani okupili čelnici triju stranaka vladajuće koalicije te se dogovorili da Slovenija ubrza donošenje zakona za primjenu presude, počne provoditi svoj suverenitet u Piranskom zaljevu, a razmišlja se i o tužbi protiv Hrvatske.

“Slovenija ustrajava na implementaciji. Idućih tjedana za vladu ću pripremiti informaciju o pravnim mogućnostima i kako reagirati s obzirom na to da Hrvatska presudu arbitara ne poštuje”, rekao je Erjavec.

Dok Zagreb odluku arbitara zbog kontaminiranosti procesa ne smatra obvezujućom i traži da se otvoreno pitanje riješi bilateralno, Ljubljana tvrdi da je presuda postala dio europskog prava i da je Hrvatska kao članica EU-a mora poštivati.

Čelnici vladajuće koalicije zaključili su da treba ubrzati postupak donošenja zakona u parlamentu kojima će se prilagoditi stanje na granici u skladu s presudom arbitara.

“Riječ je o zakonima iz područja unutarnjih poslova koji će biti prilagođeni granicama koje su određene arbitražnom odlukom”, rekao je Erjavec, predsjednik Demokratske stranke umirovljenika, druge po snazi stranke u vladajućoj koaliciji, koju još čine Cerarova Stranka modernog centra i Socijalni demokrati Dejana Židana, ministra poljoprivrede.

Erjavec i Židan ujedno su i potpredsjednici Vlade, a na sastanku su podržali odluku premijera Mire Cerara da ne ode u Zagreb na sastanak s hrvatskim kolegom Andrejom Plenkovićem zbog njegova govora u UN-u, pri čemu je optužio Sloveniju za nepoštivanje međunarodnog prava.

Izvor: Agencije