Slovenija: Zatvorena birališta, vodi stranka Janeza Janše

U Sloveniji su večeras u 19 sati zatvorena birališta na parlamentarnim izborima, a prema prvim izlaznim anketama, Slovenačka demokratska stranka nekadašnjeg premijera Janeza Janše, jasni je pobjednik sa procenjenih 24,4 odsto glasova, prenosi STA.

Navodi se da je, prema izlaznim anketama, drugoplasirana Lista Marjana Šareca sa 12,6 odsto glasova, dok je oko 10 odsto glasova osvojilo više partija, uključujući Stranku modernog centra dosadašnjeg premijera Mira Cerara, Levica i Socijalne demokrate.

Slovenci su danas osmi put od nezavisnosti izašli na parlamentarne izbore. Birali su 90 zastupnika Državnog zbora.

Predizborne ankete pokazale su  da je oko 1,7 miliona birača nezadovoljno četverogodišnjim mandatom lijeve koalicije koju je vodio premijer Miro Cerar. 

Iako im je uspjelo smanjiti nezaposlenost i stabilizirati javne financije, uglađenom pravniku Ceraru i njegovim koalicijskim partnerima, čelniku socijaldemokrata (SD) Dejanu Židanu i stranke penzionera (DESUS) Karlu Erjavcu birači zamjeraju izostanak rasta plaća i penzija i neprovođenje obećanih reformi.

Sve predizborne ankete, pa i one objavljene u petak nekoliko sati prije početka izborne šutnje, pokazuju da će relativnu većinu i najviše mandata u parlamentu dobiti Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, čime se otvara mogućnost za formiranje vlade desnog centra.

Janšin koalicijski potencijal slab

Analitičari, međutim, napominju da je Janšin koalicijski potencijal relativno slab jer ovisi od rezultata demokršćanskske Nove Slovenije (NSI) i Slovenske pučke stranke (SLS) koja će imati problema s ulaskom parlament.

Prema anketi agencije Mediana, Janšinu stranku podržava 16,3 posto birača, a kad se tome pribroje neodlučni glasovi njegovi bi kandidati mogli osvojiti skoro četvrtinu zastupničkih manadata u parlamentu.

Na drugom mjestu po trenutnoj potpori birača je Lista Marjana Šarca (LMŠ) sa 7,6 posto ispitanih, koja se smatra velikom političkom nepoznanicom iako analitičari smatraju da je kompatibilnija sa strankama ljevice.

Na trećem mjestu, po anketi Mediane, našla se Ljevica (L) Luke Meseca kojoj se priklonilo 6,8 posto ispitanika i koja je tako zadnjih dana preskočila socijaldemokrate (SD) koji su na 5,5 posto.

Stranka modernog centra (SMC) aktualnog premijera Mire Cerara ima potporu od 4,8 posto, dok po 4,7 posto imaju DESUS i NSI.

Izvještaj o rezultatima

Prema ispitivanju Mediane, u parlament bi se nakon višegodišnje pauze mogla vratiti Slovenska nacionalna stranka (SNS) Zmage Jelinčiča jer trenutno ima 3,9 posto podrške.

Izborni prag u Sloveniji je četiri posto. 

SLS, kao mogući važan Janšin koalicijski partner, tek je na 2,1 posto. 

Parlamentarni izbori u Sloveniji započeli su jutros u 7 sati i trajat će do 19, kada će se objaviti rezultati izlaznih anketa koji bi mogli naslutiti konačnog pobjednika i koalicijske potencijale. Prvi službeni rezultati očekuju se već tokom večeri. 

Državna izborna komisija izvještaj o službenim rezultatima izbora predat će 15. juna predsjedniku države, dok se prva konstitutivna sjednica novog parlamenta očekuje 22. ili 23. juna.

Izvor: Agencije