Slovenija zaštitila radnike i dobavljače od Agrokora

Parlament Slovenije usvojio je zakon nazvan “Lex Mercator”.

Njime vlada, kako tvrdi, želi da zaštiti radnike i dobavljače slovenskog Mercatora, zbog situacije u kojoj se našao vlasnik tog trgovačkog lanca – Agrokor.

Zakon je podržalo 47 zastupnika, 20 je bilo protiv, dok je šestero zastupnika bilo suzdržano. Sjednici je prisustvovalo 73 od 90 zastupnika.

Prije rasprave, situaciju je komentirao i slovenski premijer Miro Cerar.

Dug od 40 miliona eura

“Zbog okolnosti u kojima se našao Agrokor, slovenska je država, po mom mišljenju, morala učiniti ovaj prvi korak. Taj korak ne zadire u vlasničko upravljanje, nego omogućava nadzor kako ne bi došlo do iscrpljivanja Mercatora za račun Agrokora. To je slovenska država dužna spriječiti”, rekao je Cerar.

Agrokor duguje slovenskim dobavljačima gotovo 40 miliona eura. To je ozbiljan problem za dobavljače, ali za sada ne i za slovensku ekonomiju.

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije Zijad Bećirović tvrdi da donošenje  zakona zvanog “Lex Mercator” neće riješiti probleme Mercatora.

Kaže da zakon predstavlja zakašnjelu intervenciju, koja spada u klasičan državni intervencionizam u  tržišnu privredu i privatno vlasništvo.  

Bećirović: Protivno Ustavu Slovenije

Dodaje da nema dvojbe da je zakon u suprotnosti s Ustavom Slovenije.

“Znamo da je u ustavima modernih država u prvim članovima zapisano da je privatna svojina neotuđiva, tako da imamo mješanje države tamo gdje je to privatno vlasništvo, a ekonomski razlozi su takvi da tim zakonom države neće moći riješiti plaćanje dugova dobavljačima koji imaju potraživanja prema Mecatoru 500 miliona eura i dobavljači iz Slovenije imaju oko 40 do 50 miliona potraživanja prema Agrokoru. To je ogroman novac koji može dovesti do sloma slovenačke privrede, naročito agroprehrambenog sektora, što predstavlja opasnost za državu. Činjenica je da i uprave Mercatora nisu se pravovremeno odazvale, recimo desetak godina prije kada je donesena strategija Mercatora. Ona nije predviđala diskontnu prodaju. To je zanemario Mercator, a sada na slovenskom tržištu imamo 50 posto trgovine koje se odnose na diskonte, a i zašto je država prodala Mercator slabijem kupcu? U postojećoj situaciji Mercator je relativno solidan u poređenju s cijelom skupinom Agrokora”, kaže Bećirović.

U međuvremenu, međunarodna konsultantska kompanija AlixPartners, odabrana je za savjetnika za restrukturiranje Agrokora.

Od savjetnika se očekuje da doprinese stabilizaciji poslovanja koncerna.

Izvor: Al Jazeera