Slovenija vjeruje da će prevladati krizu

Uprkos upozorenjima kako Slovenija upada u sve veću bankarsku krizu, Vlada u Ljubljani, kao i dužnosnici Evropske unije, insistiraju na procjeni da ta zemlja neće doživjeti sudbinu Kipra ili Grčke.

Slovenski političari uvjereni su da mogu rekapitalizirati svoje banke, a da, pri tome, ne postanu šesta članica eurozone koja će tražiti finansijsku pomoć.

Nakon raspada Jugoslavije, Slovenija se, prva od zemalja regije, okrenula ka Evropskoj uniji. Ali freske u Parlamentu oslikavaju njenu socjalističku prošlost.

Slogan “ljudi će pisati vlastitu priču” i dalje stoji na zidu, izvještava reporterka Al Jazeere Dijana Mujanović.

Međutim, u ekonomiji, državna kontrola je i dalje dominantna. U rukama vladajuće političke elite, banke su nesmotreno davale kredite, stvarajući tako milijarde nekvalitetnih dugova.

Priča građana mogla bi se uskoro pogoršati.

“Niko više ne vjeruje da postoji volja za poboljšanjem. Da se banke očiste, da se riješe loši krediti i da se oslobode imovine koja proizvodi gubitke.

Negativno mišljenje njemačkih kompanija

Nema privatizacije jer država želi da ima svoje prste u svakom poslu”, kaže ekonomski analitičar Andraz Grahek.

Sada se postavlja pitanje: Hoće li Slovenija biti naredna domina u eurokrizi?

Od Brisela do Ljubljane, jedinstven odgovor je – neće. Guverner Centralne banke, ipak, ne isključuje tu mogućnost.

„Vjerujem da je država odgovorna za generalni pristup poslovnoj klimi, a ne konkretnom poslovanju kompanija. Trebali su disciplinirati banke i ostale korporacije. Sa pristupom kojeg su do sada slijedili, poslovna klima je zanemarivana. Vjerujem ako se vrate malo unazad i uvedu konzervativan pristup javnim finansijama, država će opet biti u prilici da funcionira normalno”, kaže Marko Kranjec, guverner Centralne banke Slovenije.

Članovi Njemačko-slovenske trgovinske komore smatraju da Slovenija više nije pogodno mjesto za investiranje.

Gerald Schmidt, direktor predstavništva Bosh&Siemens, smatra da su strana tržišta, čak i u susjednim zemljama, mnogo naklonjenija stranim investicijama nego što je Slovenija.

Negativno mišljenje njemačkih kompanija neće ići u prilog Sloveniji u slučaju da zatraži finansijsku pomoć poput Kipra. Ali za sada, Vlada tvrdi da breme finasnijskih problema može sama da nosi.

Izvor: Al Jazeera