Slovenija: Usvojen ekonomski paket vrijedan tri milijarde eura

Novim ovlaštenjima policiji će biti dopušteno da izdaju kazne za kršenje zabrane kretanja (EPA)

Slovenski parlament usvojio je danas paket vrijedan tri milijarde eura kako bi ublažio uticaj korona virusa na ekonomiju i stanovništvo.

Krovnim zakonom o korona virusu osigurava se pomoć preduzećima i radnicima koji su pogođeni epidemijom, kao i samozaposlenima, penzionerima, studentima, velikim porodicama i primaocima socijalne pomoći.

Ključne mjere koje pomažu kompanijama uključuju punu kompenzaciju od 80 posto naknade za privremeno otpuštene radnike i za dva mjeseca troškova socijalnog doprinosa za one koji ostaju zaposleni, prenosi Tanjug, pozivajući se na STA.

Mjere se ne odnose na finansijske i osiguravajuće kompanije.

Kompanije neće biti u obavezi da plaćaju porez na dobit i moći će da odgode plaćanje kredita za 12 mjeseci.

Zakonom je predviđen dvomjesečni privremeni osnovni prihod od 350 i 700 eura za pojedine kategorije, kao što su vjerski radnici i poljoprivrednici.

Predviđene su i naknade za pojedine grupe, pa će studenti dobiti po 150, a penzioneri sa penzijama ispod 700 eura, između 130 i 300 eura.

Širenje policijskih ovlaštenja

Dodatnih 150 eura, također, bit će osigurano za primaoce socijalne pomoći.

Za radnike u privatnom sektoru predviđeni su platni bonusi do 200 eura koje će dijelom finansirati država putem oslobađanja od plaćanja doprinosa, dok vlasnike javnih kancelarija očekuje smanjenje plata od 30 posto.

S druge strane, za one koji rade u javnom sektoru predviđeni su bonusi od 10-100 posto osnovne zarade po satu.

Krovni zakon sadrži i širenje policijskih ovlaštenja, mada bez inicijalnih odredbi koje su uključivale opciju praćenja ljudi u karantinu bez naloga suda.

Novim ovlaštenjima policiji će biti dopušteno da izdaju kazne za kršenje zabrane kretanja, da podižu blokade puteva, privremeno ograničavaju slobodu kretanja i pristupaju osjetljivim privatnim podacima.

Premijer Janez Janša najavio je, obraćajući se zastupnicima, da je to samo prvi dio serije mjera.

Izvor: Agenicje