Oglasi

Slovenija u svemir šalje dva satelita iduće godine

Ova zemlja Evropske unije je prije dvije godine postala pridružena članica Evropske svemirske agencije.
Osim mikrosatelita Nemo HD, Slovenija će raketom Vega u svemir lansirati i nanosatelit TrisatEPA

Vlada Slovenije objavila je kako je odobrila početna sredstva za lansiranje prva dva satelita projektirana u Sloveniji koji bi trebali biti poslani u svemir u prvoj polovini iduće godine raketom Vega poduzeća Arianespace.

Riječ je o mikrosatelitu Nemo HD, koji su razvili slovenski inženjeri, pri čemu je 85 posto sredstava dala Evropska unija, a 15 posto državni budžet.

Satelit mase 65 kilograma, koji će snimati Zemlju sa visine od 600 kilometara, dopuna je evropskog sistema Copernicus, vlastitim izvorom podataka za potrebe urbanizma, ekologije, poljoprivrede, šumarstva i transporta.

Članstvo u evropskom programu

Vlada je za projekt njegova finansiranja i lansiranje osigurala 830.000 eura, a od priprema projekta pa do pokretanja ukupni troškovi iznosit će 2,3 miliona eura, u okviru programa Evropske svemirske agencije - ESA.

Slovenija je prije dvije godine postala pridružena članica ESA-e, a takmiči se i za stalno članstvo.

Osim mikrosatelita Nemo HD, Slovenija će raketom Vega u svemir lansirati i nanosatelit Trisat mase 4,4 kilograma.

On će snimati Zemlju na osnovi multispektralnog zahvatanja slika i kratkovalnom infracrvenom spektru, a trebao bi biti u upotrebi najmanje dvije godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.