Slovenija suspendirala isplatu dividendi banaka i štedionica

Vlade mnogih zemalja, uporedo s borbom protiv korona virusa, traže načine kako da sačuvaju i ekonomiju (EPA)

Centralna banka Slovenije je suspendirala na godinu dana isplatu dividendi banaka i štedionica, sa ciljem da se osigura dovoljno kapitala kako bi sistem mogao bolje podnijeti potencijalne gubitke i da može kreditirati privredu i stanovništvo, javlja agencija STA.

Objavljujući tu mjeru, Banka Slovenije je navela da će, ako bude potrebe, ova mjera biti prilagođavana situaciji, prenosi Tanjug.

Mjera se “odnosi na dobit koju su banke i štedionice ostvarile u 2019. i 2020. godini, kao i na zadržanu dobit i rezerviranja iz prethodnih godina. Očekuje se da će mjera biti na snazi godinu dana”, piše u saopćenju Banke Slovenije.

U slučaju znatnog smanjenja ili povećanja rizika, mjera će se shodno tome prilagođavati.

Prva procjena efekata ove mjere planirana je krajem 2020. godine.

Stručnjaci očekuju recesiju

Predsjednik Instituta za svjetsku privredu iz njemačkog Kila Gabriel Felbermayr rekao je nedavno kako očekuje da će pandemija korona virusa izazvati recesiju koja će biti “majka svih recesija”.

Da će nagli zastoj privredne aktivnosti, uzrokovan mjerama za suzbijanje pandemije korona virusa, izazvati globalnu recesiju ove godine upozorava i rejting agencija Standard&Poor's Global, uz procjenu da će rast svjetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2020. godini usporiti na 1,0 do 1,5 posto, ako ne i više.

Vlade mnogih zemalja, uporedo s borbom protiv virusa, već sada traže načine kako da sačuvaju i ekonomiju.

Izvor: Agencije