Slovenija štedišama isplatila 54 miliona eura

Trenutno nije u toku nijedan sudski postupak koje bi štediše pokrenule zbog rješenja izdanog na temelju njegovog prigovora (EPA)

Slovenija je štedišama stare Ljubljanske banke u Hrvatskoj isplatila 54 milijuna eura u devet mjeseci, otkako je počela primati njihove zahtjeve za povratom stare devizne štednje.

Fond Republike Slovenije za nasljedstvo do sada je izdao više od 7.000 informativnih izračuna za povrat štednje, u ukupnoj vrijednosti od 85 milijuna eura, od kojih je pravomoćno postalo 4.200 izračuna, i na temelju njih isplaćeno je 54 milijuna eura.

Na prošlotjednu informaciju agencije Hina da je na izračune prigovor stavilo više tisuća starih štediša, reagiralo je u srijedu slovensko Veleposlanstvo u Zagrebu i priopćilo da je protiv dosad izdanih informativnih izračuna podnijeto samo 55 prigovora, što predstavlja manje od jedan posto.

Osim toga, trenutačno nije u tijeku nijedan sudski postupak koje bi štediše pokrenule zbog rješenja izdanog na temelju njegovog prigovora na informativni izračun, ističe Veleposlanstvo.

Štediše imaju 30 dana za prigovor na informativni izračun i mogućnost sudske zaštite ako niti naknadnim rješenjem nisu zadovoljne.

Isplata u BiH još na čekanju

Isplata deviznih štediša nekadašnje filijale Ljubljanske banke u Sarajevu još nije počela, jer treba pričekati da se izvrši skeniranje dijela dokumentacije banke koja se nalazi u Banjoj Luci.

Skeniranje u Sarajevu završeno je prošlog mjeseca i postoji mogućnost da isplate počnu do kraja godine, objavila je slovenska Vlada.

Odluku o vraćanju nekoć spornih depozita, za koje je Ljubljana tvrdila da ih valja rješavati u sklopu sukcesije nekadašnje države, slovenska Vlada donijela je temeljem zakona prije dvije godine, nakon što je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu utvrdio da je država, kao osnivač i vlasnik te banke, odgovorna za povrat sredstava na isti način kako je to učinila prije dvadesetak godina za štediše u Sloveniji.

Prema izračunima slovenske Vlade, oko 230.000 štediša Ljubljanske banke u Hrvatskoj i Sloveniji trebali bi ukupno dobiti 258 milijuna eura, a dug bi trebao biti podmiren u roku od dvije godine, ako uz zahtjev podnesu sve potrebne dokumente koji se u Ljubljani verificiraju.

Izvor: Agencije