Slovenija šalje automobile na manje granične prijelaze

Slovenija, Hrvatska, Granica, Granični prijelaz, Gužve, Kolone
Miro Cerar najavio je razgovor s Andrejom Plenkovićem i Jean-Claudeom Junckerom o problemu gužvi (Reuters)

Slovenija ovog tjedna uvodi tehničke mjere radi smanjenja kolona na granici s Hrvatskom jer se za praznike, zbog pojačanih schengenskih kontrola, opet očekuju gužve.

Državni tajnik u slovenskom MUP-u Andrej Špenga najavio je da se uvode tehničke mjere i infrastruktura.

Teretni promet će se usmjeravati na velike granične prijelaze poput Bregane, kako bi se lokalno stanovništvo uz manje prijelaze s Hrvatskom zaštitilo od buke i velikih gužvi.

Putnički automobili bit će usmjeravani na manje prijelaze.

Razgovor s Plenkovićem i Junckerom

Slovenska policija ovog će tjedna početi postavljati signalizaciju za upozorenja o prometu ispred graničnih prijelaza, uključujući semafore na prijelazima, kako ne bi nastajale velike kolone i gužve.

Premijer Slovenije Miro Cerar najavio je da će na marginama subotnjeg zasjedanja Europskog vijeća u Briselu o ovom problemu razgovarati s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

Ponovio je da će Slovenija nastaviti provoditi kontrole.

“Zalažem se za to da se kontrole što više ublaže, naročito za vrijeme praznika. Ali, uredba je na snazi, važna je iz sigurnosnih razloga i Slovenija će je provoditi. Ako je ne budemo provodili, nećemo više biti u Schengenu”, rekao je Cerar.

Slovenski premijer Cerar u ponedjeljak je, na pitanja o Schengenu i sistematskim kontrolama koje izazivaju gužve na granici te ekonomsku štetu Sloveniji i Hrvatskoj, morao odgovarati i na zastupnička pitanja oporbe.

Cerar: Želite da se Slovenija vrati na Balkan?

Dio oporbe ga je optužio da samo nastavlja svoju politiku “gradnje zidova” prema Hrvatskoj i to, kako su rekli, iz razloga političke promidžbe jer njegova vlada nije uspješna pa se želi dokazati kao državotvorna pred dijelom birača.

Cerar je to energično zanijekao, rekavši da se drži europske uredbe koja je važna zbog sigurnosti Schengena, ali da se trudi kako bi gužve bile smanjene.

Slovenija se pridržava uredbe o sustavnim kontrolama, a to će i dalje činiti, kazao je Cerar, retorički se upitavši žele li oni koji ga pozivaju na obustavu promjene uredbe da se Slovenija “opet nađe na Balkanu”.

Izvor: Al Jazeera i agencije