Oglasi

Slovenija rasporedila 1.000 policajaca na granici s Hrvatskom

U posljednje dvije sedmice primjećuje se porast broja ilegalnih migranata na takozvanoj balkanskoj ruti, tvrdi policijski zvaničnik.
Policija će koristiti sva raspoloživa tehnička sredstva i, kao i dosad, pomagat će joj pripadnici vojskeAnadolija

Slovenija je na granici s Hrvatskom rasporedila dodatnih više od 1.000 policajaca zbog povećanog priljeva migranata takozvanom balkanskom rutom, objavio je u utorak policijski zvaničnik.

U posljednje dvije sedmice primjećuje se porast broja ilegalnih migranata na toj ruti, rekao je novinarima zamjenik glavnog direktora policije Jože Senica, prenosi Hina.

Policija će pojačati nadzor na dijelovima granice u nadležnosti policijskih uprava Ljubljana, Novo Mesto i Koper, koje su najizloženije ilegalnim prelascima.

U akciji, koja će trajati do petka, policija će koristiti sva raspoloživa tehnička sredstva i, kao i dosad, pomagat će joj pripadnici vojske, kazao je Senica.

Nema kolektivnog prava na azil

Govoreći o ilegalnim migracijama, premijer Janez Janša u ponedjeljak navečer najavio je da će vlada postrožiti politiku prema ilegalnim migrantima nakon odluke Evropskog suda za ljudska prava da ne postoji kolektivno pravo na azil.

Time je doveo u pitanje odluku bivše vlade o pristupanju Slovenije takozvanom Marakeškom sporazumu.

"Neke stvari mnogo su lakše nakon što je Evropski sud za ljudska prava donio različito tumačenje prava na azil od naših, slovenskih sudova", rekao je Janša.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.