Oglasi

Slovenija: Prva žena na čelu glavnog štaba vojske

Slovenska vlada imenovala Alenku Ermenc načelnicom štaba, prvu u nekoj državi članici NATO-a, a možda i svijetu.
Pahor je dodijelio Alenki Ermenc generalski čin i pohvalio je za dugogodišnji dobar rad u vojsciMinistarstvo odbrane Slovenije

Slovenska vlada premijera Marjana Šareca u utorak je na mjesto načelnice glavnog stožera slovenske vojske imenovala Alenku Ermenc, prvu ženu na tom položaju. 

Predsjednik države Borut Pahor, koji je po ustavu zapovjednik oružanih snaga, kazao je da je zadovoljan takvim rješenjem i da se je složio s prijedlogom koji je na sjednici vlade podnio ministar obrane Karl Erjavec.

"Generalbojnica Alenka Ermenc ispunjava visoke stručne kriterije, ima bogato iskustvo u vođenju i pokazuje odlučnost za obavljanje potrebnih zadaća", navedeno je u priopćenju iz Pahorova ureda, prenosi Hina.

Slovenski predsjednik prije ovog vladinog imenovanja u petak je promaknuo Alenku Ermenc u čin generalbojnice.

Pahor: Povećanje sposobnosti i spremnosti

Pahor je dodao da njeno imenovanje na novu dužnost shvaća kao dio napora da slovenska vojska poveća svoje sposobnosti i spremnost u izvršavanju obrambenih i sigurnosnih zadaća.

Slovenski mediji navode da se promjena na vrhu glavnog stožera očekivala jer je sadašnji šef glavnog stožera postavljen na to mjesto kao privremeno rješenje, nakon što je s njega smijenjen prijašnji načelnik Andrej Osterman.

Kako ističu mediji, nova načelnica glavnog stožera sudionica je rata za osamostaljenje 1991. godine, diplomirala je na Fakultetu političkih znanosti u Ljubljani i rano se zaposlila u slovenskoj vojsci u kojoj je djelatna 27 godina.

Prije deset godina okončala je dodatno školovanje na Kraljevskom koledžu za odbrambene studije u Londonu, a postdiplomski studij završila je na Kraljevom koledžu u istom gradu, stekavši naziv magistrice međunarodnih studija.

Majka troje djece

Kako navodi slovenska POP TV, Ermenc je prva žena na čelu glavnog stožera neke od vojski članica NATO saveza, a možda je riječ i o jedinom takvom slučaju u svjetskim razmjerima.

Majka je troje djece, a živi u Kamniku, matičnoj općini sadašnjeg premijera Marjana Šarca.

U slovenskoj vojsci, koja broji nešto više od 7.000 pripadnika, šestinu ukupnog sastava, bilo da je riječ o časničkom, dočasničkom ili vojničkom sastavu, čine žene.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.