Slovenija: Prva pravosnažna presuda u korist dužnika u ‘švicarcima’

Advokat kaže da je to prvi slučaj pravomoćne presude u korist klijenata takvih banaka (Arhiva)

Viši sud u Ljubljani udovoljio je zahtjevu da se kreditni ugovori u švicarskim francima proglase ništavnima, rekao je advokat Robert Preninger, koji je pred sudom zastupao tužbu koju su protiv banaka koje su odobravale takve kredite pokrenuli njihovi dužnici jer se smatraju oštećenima.

Preninger je za slovenske medije rekao da je to prvi slučaj pravosnažne presude u korist klijenata takvih banaka, ne samo u Sloveniji nego i u Evropskoj uniji.

Viši sud u tom slučaju, pokrenutom 2015, odlučivao je po drugi put nakon što je ranije poništio presudu u korist banaka i odredio novi postupak.

Banke moraju napraviti korekciju

Advokat oštećenih klijenata, čije su obaveze prema bankama proteklih godina rasle zbog porasta kursa franka u odnosu na euro, tumači presudu koju je dobio poštom tako da dužnicima treba brisati i hipoteke koje imaju na nekretninama.

Prema njegovim riječima, banke po presudi moraju napraviti korekciju, odnosno novi obračun kreditnog duga, i to na osnovu iznosa koji je od banke kreditora povučen te svote koju je dužnik vratio banci kroz dosadašnje rate.

Udruženje Franak, koje okuplja slovenske korisnike kredita u “švicarcima”, objavilo je da je riječ o “važnoj pobjedi” oštećenih klijenata nad bankama i da očekuju da će se na osnovu te pravosnažne presude ubuduće oblikovati i sudska praksa.

Izvor: Agencije