Slovenija protiv ‘obavezne solidarnosti’ prema azilantima

Buduća zajednička evropska migracijska politika izazvala je polemike među članicama (EPA)

U Sloveniji se razvila žestoka politička polemika između Vlade premijera Janeza Janše i opozicione ljevice oko novog prijedloga Evropske komisije o budućoj zajedničkoj evropskoj migracijskoj politici, o kojoj još nema suglasja među članicama.

Prijedlog EK-a o paktu o migracijama i azilu, iz kojeg su, zbog protivljenja nekih članica iz srednje i istočne Evrope, ispuštene takozvane obavezujuće kvote za prihvat migranata, ali uz određene obaveze solidarnosti kod njihove relokacije iz zemalja prvog dolaska, komentirala je Tanja Fajon, predsjednica opozicionih Socijalnih demokrata.

Ta stranka često kritizira Vladu zbog navodnog približavanja Višegradskoj grupi, pa i kada je riječ o odbijanju solidarnosti s migrantima i zemljama u kojima ih je najviše, prenosi Hina.

Zemlje V4 u četvrtak su kritizirale nove prijedloge Brisela o reformi evropskih pravila o upravljanju migracijama i azilu, o kojima će evropski čelnici razgovarati na samitu iduće sedmice.

Oštre reakcije premijera

“Prijedlog EK-a je korak u pravom smjeru, ali neće ići lako, a u pregovorima će pitanje solidarnosti i relokacije i vraćanja migranata biti ‘najtvrđi orasi'”, kazala je Fajon, rekavši da je potrebno više solidarnosti među članicama i stvaranja međusobnog povjerenja.

U tom je smislu pozvala sadašnju Vladu da “preuzme odgovornost” i bude “dio rješenja, a ne dio problema”, kod traženja kompromisa za novu evropsku migracijsku politiku i pravila o azilu.

Na njen je istup oštro reagirao Janša, čija je Vlada pripremila prijedlog novog zakona o strancima, po kojem će biti lakše vraćanje migranata, a pravila za dobivanje azila postrožena.

“Od svakog onog ko u Sloveniji ili u EU smatra da se druge može prisiliti na primanje ilegalnih migranata očekujem da najprije primi barem dva migranta u svoju veliku kuću ili vilu”, napisao je Janša, navevši da to očekuje i od Fajon, koja, kao zastupnica u Evropskom parlamentu, ima “vilu” i “15.000 eura mjesečnih primanja”, pa bi i djelom trebala demonstrirati solidarnost.

Iako slovenski premijer, kojeg opozicija lijevog centra često optužuje za oponašanje politike koju u susjednoj Mađarskoj zastupa njegov prijatelj, mađarski premijer Viktor Orban, nije direktno u tvitu spomenuo prijedlog EK-a, njegove se riječi mogu tumačiti i kao kritika briselskih birokrata i institucija kada je riječ o problemu migracija, koji se tiče i Slovenije, jer leži na Balkanskoj migracijskoj ruti, ocjenjuju slovenski mediji.

Komentirajući prijedlog EK-a i sumnje opozicije prema novoj migracijskoj politici koju zastupa Vlada desnog centra, ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs izjavio je u četvrtak da je Slovenija, kada je riječ o primanju izbjeglica i migranata, i do sada pokazivala solidarnost i bila širokogrudna.

‘Zaoštrena’ politika azila

Prema broju odobrenih zahtjeva za azil na milion stanovnika Slovenija je ispred Hrvatske, Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke i odobrila je 50 takvih zahtjeva, kazao je on, ali je potvrdio da je u pripremi zakon koji će zaoštriti uvjete za dobivanje azila.

“Mi politiku azila zaoštravamo, zato su rješenja koja je sada predstavila EK za nas daleko od željenog kompromisa”, rekao je Hojs.

Glasnogovornik slovenskog Ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Geržina izjavio je da Slovenija zagovara načelo “dobrovoljne solidarnosti”, a protiv je obavezujućih kvota i obvezujuće solidarnosti, što je prijedlog EK-a.

“Komisija, nažalost, ustrajava na konceptu koji je i do sada unosio podjele među države članice”, kazao je Geržina, koji očekuje da će se upravo pitanje obavezne solidarnosti naći u fokusu rasprava koje će uslijediti “idućih sedmica i mjeseci”.

Izvor: Agencije