Oglasi

Slovenija: Protest protiv izmjene zakona o vakcinisanju

Slovenija razmatra zakon prema kojem bi djeci koja nisu vakcinisana kasnije bio ograničen i upis u srednje škole i na fakultete.
Cjepivo, VakcinaLjekari ističu da je vakcinacija jedini način da se spriječi veće širenje bolestiEPA - Ilustracija

Više stotina ljudi, uglavnom mlađih parova, od kojih neki u pratnji male djece, izašlo je na proteste na platou pred zgradom slovenskog parlamenta protiv zakona koji bi roditelje više nego dosad "prisilio" da vakcinišu svoju djecu protiv opasnih zaraznih bolesti.

Djeci koju roditelji ne bi vakcinisali, a da prije toga ne dokažu medicinske razloge za takvu odluku prijetilo bi da zbog toga ne budu primljena u javne vrtiće, a kasnije bi im bio ograničen i upis u srednje škole i na fakultete za obrazovanje kadrova u školstvu, zdravstvu i socijalnim službama.

Za upis u takve obrazovne ustanove kandidati bi morali priložiti potvrdu da su vakcinisani protiv pet od devet zaraznih bolesti koje su u programu obaveznog vakcinisanja, a riječ je o malim boginjama, zaušnjacima, rubeoli, magarećem kašlju i hepatitisu B.

Takav prijedlog izmjena zakona o zaraznim bolestima uložili su parlamentarni zastupnici dvije stranke vladajuće koalicije premijera Mire Cerara, a parlament bi ih trebao usvojiti još ovog mjeseca, pred prestanak rada radi održavanja parlamentarnih izbora.

Opasnost zbog laičkih tumačenja vakcinisanja

Protest protiv obaveznog vakcinisanja i za "slobodan izbor" roditelja hoće li ili neće vakcinisati dijete organizovalo je dosad malo poznato Udruženje za prirodni razvoj djeteta, a na skup se odazvao neuobičajeno velik broj ljudi, prenose agencije.

Demonstranti su nosili transparente "protiv nedemokratskih postupaka" Vlade u vezi s vakcinisanjem, a čuli su se i povici "Mafija, mafija!"

Slovenski zdravstveni stručnjaci posljednjih su godina više puta upozoravali na opasnost da zbog laičkih i nenaučnih tumačenja navodne opasnosti vakcinisanja za djecu dođe do ponovne pojave nekih zaraznih bolesti i epidemija ako bi procijepljenost opće populacije pala, a mediji su pisali i o slučajevima da pojedini ljekari savjetuju roditeljima koji odbijaju vakcinisati djecu da nađu drugog porodičnog ljekara.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.