Slovenija priprema tužbu protiv Hrvatske zbog arbitraže

Karl Erjavec
Karl Erjavec o tužbi je progovorio nakon sastanka vladajuće koalicije (EPA)

Slovenski šef diplomacije Karl Erjavec, nakon sastanka čelnika vladajuće koalicije, izjavio je u petak da slovensko Ministarstvo vanjskih poslova priprema tužbu protiv Hrvatske zbog nepoštivanja arbitražne presude o granici između dvije države u Piranskom zaljevu, prenose slovenski i hrvatski mediji.

Lilijana Kozlovič,, glavna tajnica u uredu Vlade slovenskog premijera Mire Cerara, ranije je izjavila da su u stalnom kontaktu s Europskom komisijom, ali da još nije poznato kad će u Sloveniju i Hrvatsku doći potpredsjednik EK-a Frans Timmermans, koji je dobio zaduženje da posreduje između dvije države.

Također je rekla da do službenog sastanka slovenskog i hrvatskog premijera može doći onda kad se raščisti pitanje provedbe arbitražne presude.

“Slovenija je u stalnom kontaktu s EK-om i drugim europskim ustanovama, a isto tako i s Hrvatskom na različitim razinama. No, predsjednik Vlade jasno je rekao da s hrvatskom stranom službeno možemo govoriti samo o provedbi arbitražne presude”, kazala je Kozlovič na nenajavljenom sastanku Cerara s koalicijskim partnerima u Vladi.

Dodala je da će do sastanka dva premijera doći onda kad pitanje provedbe bude raščišćeno “na obje strane”, prenosi Hina.

Janša: Dijalog je potreban

Kozlovič je komentirala i informaciju da je u Zagrebu ovih dana bio čelnik slovenske oporbe i predsjednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša.

Janšina stranka članica je europske političke grupacije pučkih stranaka, pa se on odazvao pozivu da sudjeluje na konferenciji EPP-a u Zagrebu pod naslovom “Dijalog kultura između crkava i vjerskih institucija”, koju je vodio predsjednik EPP-a Joseph Daul.

Janša je iz Zagreba na svom Twitter profilu objavio fotografiju na kojoj je s hrvatskim premijerom Andrejem Plankovićem, uz koju je, osim zahvale za gostoprimstvo, napisao: “Razgovor (dijalog) je potreban. Samo na taj način otvorena pitanja mogu dobiti odgovore”.

To su u Sloveniji neki komentatori u medijima ocijenili kao poruku premijeru Ceraru, a neki nazvali i nedržavotvornim stajalištem, jer je službeno stajalište Slovenije da je dijalog s Hrvatskom o granici isključen ako ne pristane na provedbu arbitražne presude, tim prije što se za odlazak na kongres EPP-a u Zagreb nisu odlučili neki drugi slovenski političari koji su također dobili poziv.

“Dijalog je potreban, ali je za realizaciju arbitražne presude također izuzetno značajno da se prate nacionalni interesi i da svi akteri djeluju usklađeno i odgovorno”, kazala je Lilijana Kozlovič, osvrćući se na Janšin posjet Zagrebu i njegove razgovore koje je tom prilikom imao s Plenkovićem.

Arbitražni sud za granični spor između Hrvatske i Slovenije odlučio je ljetos da većina Piranskog zaljeva, odnosno Savudrijske vale, pripada Sloveniji te da Slovenija dobije doticaj svojih teritorijalnih voda i međunarodnog mora.

Slovenija ustrajava na primjeni presude

Hrvatski sabor krajem srpnja 2015. godine jednoglasno je donio odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma za rješavanje graničnog pitanja koji su dvije zemlje potpisale 2009. godine, a Sloveniji je predloženo da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora.

Zagreb je tada ocijenio da je arbitražni proces nepovratno kompromitiran i kontaminiran, nakon što je otkriveno da su se slovenski predstavnik u Arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog Ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca.

Hrvatska zbog toga ne prihvaća presudu ad hoc arbitraže o granici i ne smatra je obvezujućom, a Slovenija, pak, ustrajava na primjeni arbitražne presude i odbija ponudu Zagreba da spor iznova riješe bilateralnim pregovorima.

Izvor: Al Jazeera i agencije