Slovenija prilagođava njemačku aplikaciju za praćenje COVID-19

Aplikacija ne omogućava otkrivanje geolokacije, ne djeluje na osnovi GPS-a, nego na blue tooth tehnologiji (EPA)

Slovenija će prilagoditi aplikaciju za praćenje kontakata zaraženih korona virusom koja je u Njemačkoj već u upotrebi, izjavio je u ponedjeljak ministar za javnu upravu Boštjan Koritnik.

Aplikacija, koju će, na dobrovoljnoj osnovi, u svoje mobilne telefone moći instalirati zaraženi, oni koji su u karantinu i svi ostali, temeljit će se na njemačkoj tehnologiji otvorenog koda i državu će ta prilagodba stajati manje od 40.000 eura, kazao je on na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Dodao je kako se očekuje da će vrlo brzo ući u upotrebu, prenosi Hina.

Trenutno je takva aplikacija u upotrebi u deset država Evropske unije, a u Njemačkoj ju koristi više od 15 miliona ljudi.

Ne omogućava otkrivanje geolokacije, ne djeluje na osnovi GPS-a, nego na blue tooth tehnologiji, ne omogućava pohranu i obradu podataka, a štiti privatnost i ljudska prava, navode u slovenskoj Vladi.

Od velike koristi epidemiolozima

Glasnogovornik Vlade za COVID-19 Jelko Kacin ustvrdio je da će aplikacija biti od velike koristi slovenskim epidemiolozima u otkrivanju kontakata s oboljelima, bit će interoperabilna sa sličnim aplikacijama u drugim zemljama, pa i s hrvatskom aplikacijom, što je važno s obzirom na velik promet ljudi između Slovenije i Hrvatske.

Slovenski mediji navode da će prilagodba biti vrlo brzo razvijena u saradnji nacionalnog Instituta za javno zdravlje i domaćim stručnjacima.

Ministarstvo za javnu upravu aplikaciju će naručiti za epidemiologe, pri čemu će se prilagoditi njemački model aplikacija, koje su za operacijske sisteme IOS i Android objavljene pod licencijskim modelom otvorenog koda, navodi ljubljansko Delo.

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u zadnje vrijeme više puta da je u predstojećoj fazi razvoja epidemije COVID-19 primjena aplikacije jedina alternativa ponovnom zatvaranju društvenog i ekonomskog života ili primjeni sve strožih mjera, ali da bi aplikacija za zaražene i one u karantinu morala biti obavezna.

Izvor: Agencije