Oglasi

Slovenija: Prihvaćen novi interventni zakon za ublažavanje posljedica epidemije

Zakonom se, između ostalog, produžuje mjera subvencionirane nadoknade plaća radnicima 'na čekanju' za jedan do tri mjeseca.
Za zakon je glasalo 50 zastupnika, a 23 opozicionih zastupnika protivEPA

Slovenski parlament je većinom glasova donio novi interventni zakon namijenjen ublažavanju posljedica epidemije COVID-a 19.

Zakonom se, između ostalog, produžuje mjera subvencionirane nadoknade plaća radnicima "na čekanju" za jedan do tri mjeseca, odnosno najkasnije do kraja septembra, a troškove isplate plaća radnicima koji zbog COVID-a 19 ostaju u karantinu preuzima država.

Ministar za rad i socijalnu politiku Janez Cigler Kralj izjavio je da je država subvencioniranjem plaća kroz do sada prihvaćene interventne zakone spasila 260 hiljada radnih mjesta koja bi inače bila izgubljena, prenosi Hina.

Sporna aplikacija za praćenje zaraze

Za zakon je glasalo 50 zastupnika, a 23 opozicionih zastupnika protiv, najviše zbog protivljenja uvođenju mobilne aplikacije za praćenje zaraze koja se predviđa zakonom, što neki drže kontroverznim s aspekta poštivanja privatnosti građana.

Instaliranje takve aplikacije na mobilni telefon bilo bi obavezno za osobe zaražene COVID-om 19 i one koji su u karantinu, a drugi bi je mogli koristiti na dobrovoljnoj bazi, a bit će na raspolaganju "kroz nekoliko sedmica", kazao je u raspravi ministar za javnu upravu Boštjan Koritnik.

Dodao je kako zaoštravanje nekih mjera, kao zabrana okupljanja više od deset ljudi, ne bi bilo ni potrebno da je aplikacija uvedena ranije jer bi se nove infekcije i kontakti zaraženih mogli ranije pratiti i otkrivati.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.