Slovenija: Preminuo mladić čije je mučenje prikazano na Facebooku

Facebookov algoritam automatski ne prepoznaje snimke pretjeranog nasilja (Reuters)

Dvadesetšestogodišnji Slovenac iz okolice Krškoga, koga su brutalno mučila i ponižavala dvojica napadača te videosnimku mučenja objavili na Facebooku, umro je u utorak u bolnici, pišu slovenski mediji.

Muškarac je preminuo u Kliničkom bolničkom centru u Ljubljani od teških povreda glave, potvrdili su bolnički izvori.

Napad se dogodio u noći na ponedjeljak na travnjaku u blizini naselja Podbočje kod Krškoga. Policija je utvrdila da su se napadači i žrtva poznavali, a prije tragedije i zajedno pili u gostionici.

Tragičan događaj zgranuo je Sloveniju, posebno jer su počinitelji sve snimali te je polusatnu torturu na Facebooku pogledalo gotovo 250.000 ljudi, među njima i mnogi mladi, prenosi Hina.

Policija je brzo uhvatila napadače, stare 20 i 29 godina. Određen im je pritvor i prijete im visoke zatvorske kazne. Policija istražuju motive napada.

Navodno je među napadačima i žrtvom izbila svađa. Najprije je došlo do psovki, a onda i nekontroliranog nasilja.

Opasnost od širenja viralnog nasilja

Slovenski psiholozi i stručnjaci za društvene mreže ukazali su na potencijalne opasnosti širenja viralnog nasilja koje privlači pozornost.

Facebook je uklonio i izbrisao snimak nakon upozorenja policije.

Stručnjaci upozoravaju da je problem u tome da Facebookov automatski algoritam ne može prepoznavati i odmah uklanjati sadržaje pretjeranog nasilja.

Takve snimke pojedinačno pregledavaju i procjenjuju ljudi, za što je potrebno vrijeme.

S druge strane, eksperti za društvene mreže podsjećaju da Europska unija društvene mreže ne tretira kao medije.

Zbog toga se za embargo takvih sadržaja ne može koristiti direktiva o medijima, koja dopušta blokiranje sadržaja koji odražavaju govor mržnje, te potiču na nasilje.

Izvor: Agencije