Oglasi

Slovenija pred turističku sezonu traži 5.000 radnika

Slovenski turizam planira riješiti problem angažiranjem sezonskih radnika iz Srbije i Bosne i Hercegovine.
Očekuje se da će i ove godine Slovenija zabilježiti rast broja noćenja i prihodaAP - Ilustracija

Slovenski turistički radnici očekuju i ove godine nastavak rasta turističkih dolazaka i noćenja, ali se bore s manjkom zaposlenih, jer im nedostaje 5.000 ljudi, koje namjeravaju dobiti iz bližeg okruženja, navode slovenski mediji.

"Turista je dovoljno, ali turističkoj industriji pred ljetnu sezonu nedostaje oko 5.000 zaposlenika, koje će vjerovatno nadomjestiti angažiranjem sezonskih radnika iz Srbije i Bosne i Hercegovine", navodi ljubljansko Delo.

Zapošljavanje stranih kuhara, konobara i sličnih struka u slovenskom turizmu će biti potrebno i idućih godina, jer je domaći kadar preopterećen, a njihov se sindikat već godinama žali na niske plate i visoke poreze za prekovremeni rad, piše list.

Četiri godine rasta

Nakon četiri godine uzastopnog turističkog rasta, Slovenija je lani imala 4,7 miliona turističkih dolazaka i 11,9 miliona noćenja.

Očekuje se da će i ove godine zabilježiti rast broja noćenja i prihoda, ali je problem manjaka zaposlenih hronično prisutan.

"Iako su početkom godine plate zaposlenih u turizmu nešto povećane, nedostatak zaposlenih osjetio se već sada za uskrsne praznike, pa nas je strah kako će biti u glavnoj turističkoj sezoni, kazala je Karmen Leban iz Sindikata zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.