Oglasi

Slovenija pooštrava uvjete za penziju

Novi zakon povećava potrebne godine života za penziju na 65 godina za oba spola.
Slovenski parlament: Reforma usvojena bez ijednog glasa protivUnortodoxY

Slovenski parlament u utorak je bez ijednog glasa protiv prihvatio zakon kojim se reformira dosadašnji penzioni sistem i uvode strožiji uvjeti za odlazak u penziju.

Novi zakon o penzionom i invalidskom osiguranju koji treba stupiti na snagu početkom iduće godine povećava potrebne godine života za penziju na 65 godina za oba spola.

U penziju će moći i mlađi penzioni osiguranici uz uvjet da imaju 40 godina radnog staža, ali ne prije 60. godine života.

Na snazi od 1. januara

Reforma koja treba omogućiti finansijsku održivost penzionog sistema u idućih 15-ak godina trebala bi iduće godine donijeti finansijsku uštedu od oko 150 miliona eura.

Za takav zakon glasalo je svih 76 prilikom glasanja prisutnih zastupnika u parlamentu koji inače ima 90 članova a niko nije glasao protiv.

Ministar za rad i socijalnu politiku Andrej Vizjak izjavio je da će novi sistem omogućiti da penzije više ne padaju u odnosu na prosječne plate, ali da će za njih trebati raditi više godina.

Uprkos mjerama štednje koje vrijede za javni sektor slovenska Vlada u budžetu za iduću godinu koji parlament još treba potvrditi planirala je 50 miliona eura za usklađivanje visine penzija s rastom plata.

Britanska agencija Reuters podsjeća da slovenski sindikati sada imaju rok od sedam dana da eventualno zatraže održavanje referenduma o novom zakonu, čime bi mogli da spriječe njegovu primjenu koja je planirana za 1. januar u 2013. godini.

Sindikati protiv

Slovenska agencija STA je javila da su dvije unije sindikata najavile da neće podržati zakon o penzionim reformama.

Sloveniju su proteklih dana potresali veliki protesti u gradovima širom zemlje: Mariboru, Celju, Ljubljani...u kojima je došlo do nereda i sukoba sa policijom a povod su mjere štednje koje slovenska Vlada namjerava provesti kako bi zemlju izvukla iz ekonomske krize. 

Glasanje o u utorak usvojenom prijedlogu zakona o reformi penzionog sistema dugo je odlagan.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.