Slovenija pod istragom zbog Adria Airwaysa

Prilikom zadnje dokapitalizacije, provedene 2011. godine, uz državu, kao većinskog vlasnika, sudjelovale su i banke (Wikipedia)

Regulatorna agencija za tržišno natjecanje Evropske unije (EU) počela je s istragom o tome jesu li finansijske injekcije slovenskom avioprevozniku Adria Airways i latvijskom AirBalticu bile nedopušteni oblik državne podrške, objavljeno je u utorak u Briselu. 

Kod Adria Airwaysa ispituje se je li niz mjera slovenskih Vlada u korist slovenskog nacionalnog prevoznika, među ostalim i četiri njegove dokapitalizacije u razdoblju od 2007. do 2011. godine u ukupnoj vrijednosti 85,5 miliona eura, bio proveden u skladu s pravilima koji svim konkurentima u evropskom zračnom prevozu osiguravaju iste uvjete ili ne, prenose slovenski mediji.

Prilikom zadnje dokapitalizacije, provedene 2011. godine, uz državu kao većinskog vlasnika, sudjelovale su i banke kroz pretvaranje svojih potraživanja u kapital te avionske kompanije.

Slovenska Vlada pod istragom je bila i zbog pomoći Elanu, a Evropska komisija (EK) u septembru objavila da pomoć države tom proizvođaču sportske opreme iz 2008. godine u iznosu 10 miliona eura smatra neopravdanom finansijskom injekcijom, jer se radilo o pomoći države mimo pravila EU-a koja štite jednakopravnost konkurenata na tržištu, dok je za dokapitalizaciju iz 2007. godine ocijenila da je bila po pravilima EU-a, jer su u njoj sudjelovali i privatni dioničari, a ne samo država kao većinski vlasnik.

Žalba na odluku

Slovenska Vlada u utorak je i službeno potvrdila da će se žaliti na na odluku EK-a, prema kojoj bi Elan morao državi vratiti 10 miliona eura pomoći primljenih 2008. godine, te zatražila da se zbog pritužbe izvršenje odluke EK-a do daljnjega obustavi.

Ministar finansija Janez Šušteršič izjavio je da ne može jamčiti da će žalba uspjeti, jer je to stvar suda, a premijer Janez Janša da ubuduće treba paziti kako bi se pomoć kompanijama davala po pravilima iz evropskog i nacionalnog zakonodavstva, jer će u suprotnom kompanije koje su dobile pomoć sredstva morati vraćati državi.

Izvor: Agencije