Slovenija: Parlamentarnu većinu nemaju ni Šarec, ni Janša

Marjan Šarec, Slovenija
Lista Marijana Šareca dobila je gotovo dvostruko manje mandata od Slovenske demokratske stranke Janeza Janše (EPA)

Prve formalne konzultacije slovenskih političkih stranaka s predsjednikom države Borutom Pahorom nakon izbora 3. lipnja pokazale su u ponedjeljak da parlamentrarnu većinu do sada nisu uspjeli osigurati ni Janez Janša ni Marjan Šarec, pa se još ne zna koga će od njih Pahor predložiti za mandatara nove vlade.

“Mi smo spremni za suradnju sa svim strankama s kojima bismo se mogli uskladiti o našem programu koji je poznat, a podržavamo našeg predsjednika Janeza Janšu”, kazao je nakon zatvorenog sastanka sa Pahorom Danijel Krivec iz Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS), prenosi Hina.

Dodao je da je s Pahorom razgovarao o svim opcijama koje su se otvorile nakon izbora održanih prije mjesec dana.

Janšina konzervativna stranka osvojila je na izborima 25 mandata u Državnom zboru od 90 mjesta, što je gotovo dvostruko više 13 koliko je dobila Lista Marjana Šarca (LMŠ).

Šarec ima veći koalicijski potencijal

No, Šarec ima veći koalicijski potencijal od Janše kojega politički konkurenti optužuju za radikaliziranje stranke prema krajnjoj desnici i za protumigrantska stajališta bliska mađarskom premijeru Viktoru Orbanu.

Pahor je u ponedjeljak na konzultacije primio i zastupnika LMŠ-a Branka Golubovića koji ga je obavijestio o pregovorima Šarca i pet drugih stranaka liberalnog centra i ljevice o formiranju potencijalne koalicije. 

Šarec intenzivno pregovara s pet drugih stranaka s kojima bi mogao sklopiti koaliciju, rekao je Golubović i dodao “Do petka ćemo znati više” te je zamolio Pahora da pričeka s odlukom o novom mandataru barem do petka, do kada bi mogao biti poznat nacrt koalicijskog ugovora stranaka koje bi podržale Šarca za premijera.

Šarec je prošlog tjedna održao više razgovora o mogućem koalicijskom ugovoru s ostalim čelnicima stranaka u novom parlamentu: Dejanom Židanom (Socijalni demokrati – SD), Mirom Cerarom (Stranka modernog centra SMC), Alenkom Bratušek (stranka SAB), te Karlom Rrjavcem (Demokratski umirovljenici – DESUS), te  Matejem Toninom (demokršćanska Nova Slovenija – NSI) koji je osobno i programski blizak Šarcu, ali još više Janši.

Izvan fokusa za formiranje potencijalne Šarčeve koalicije za sada ostaju Ljevica (L) Luke Meseca i Slovenska nacionalna stranka (SNS) Zmage Jelinčiča koje bi nekim svojim ekstremnim  stajalištima mogle biti smetnja desnoj i lijevoj koaliciji.

Analitičari: Za vladu treba prerezati podjele

Pahor je nakon izbora 3. lipnja na kojima je zbog uvrštenja čak devet stranaka u parlament došlo do vrlo fragmentirane svojevrsne pat-situacije, dao do znanja da će mandat za sastav vlade dati relativnom pobjedniku Janezu Janši, osim ako se ne pokaže da je Šarec kao drugi najuspješniji na izborima u međuvremenu već okupio potrebnu parlamentarnu većinu koju može dokazati.

Slovenski politički analitičari procjenjuju da će buduću stabilnu i vjerodostojnu vladu biti teško formirati ako se ne prerežu podjele na ljevicu i desnicu, te ako se među njima ne ostvari minimum potrebne suradnje jer bi u suprotnom zaprijetila opasnost prijevremenih izbora koje nitko ne želi.

Pahorov savjetnik Ernest Petrič ocijenio je ranije da bi za državu bilo najbolje da vladu sastavi nekoliko stranaka koje su dobile najviše glasova na izborima, bez obzira na stranačke boje.

Još zanimljivije mišljenje nakon izbora dao je nekadašnji slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, predloživši vladu po “švicarskom” modelu u koju bi sve stranke s mjestima u parlamentu u novu vladu dale svoje “najbolje ljude”, dakle oformila bi se neka vrsta vlade nacionalnog jedinstva.

Izvor: Agencije