Slovenija: Pacijentu dat otrov umjesto kisika

Policija pokrenula istragu zbog sumnje da je došlo do smrti iz nehata (EPA)

Ministarstvo zdravstva Slovenije naredilo je hitni pregled medicinskih instalacija u urgentnim centrima bolnica u cijeloj zemlji nakon smrti pacijenta kome je u bolnici u Šempetru prilikom reanimacije umjesto kisika dat azot-oksid koji se koristi kao anestetik, ali je smrtonosan u stopostotnoj koncentraciji koja je data umrlom 54-godišnjaku.

“Izražavam saučešće porodici umrlog. Tragični događaj mogao bi biti ljudska greška za koju Ministarstvo ne može biti odgovorno, jer smo odgovorno vodili investiciju u šempeterskom urgentnom centru”, kazala je, komentirajući slučaj, ministrica zdravstva Milojka Kolar Celarc.

Dodala je da je naredila provjeru svih instalacija na urgentnim odjelima u slovenskim bolnicama, kako ne bi došlo do nove tragedije, prenosi agencija Hina.

Moguća kazna

Prema prvim informacijama, u bolnici u kojoj je novi urgentni centar uspostavljen prije samo četiri mjeseca, uz urednu primopredaju u kojoj je učestvovalo i Ministarstvo zdravlja, došlo je do tehničke greške na instalacijama, pa je umjesto kisika pacijentu dat azot-oksid, što je uzrokovalo smrt.

Soba za reanimaciju u lokalnoj bolnici na sjeverozapadu države nakon tragedije je zatvorena. Policija je pokrenula istragu zbog sumnje da je došlo do smrti iz nehata, što je kažnjivo zatvorom do pet godina.

Bolnica je rodbinu umrlog obavijestila da je uzrok smrti komplikacija koja se dogodila prilikom reanimacije, a Ministarstvo je o tom događaju obaviješteno u utorak, pet dana nakon tragedije.

Slučaj je osudio i Sindikat slovenskih ljekara, koji smatra da u javnom zdravstvenom sistemu ne postoji dovoljna kontrola rizika, pa je primopredaja novog urgentnog centra možda izvedena, a da se nije uočilo da su oznake na plinskim instalacijama i cijevima u sobi za reanimaciju pogrešno postavljene.

Izvor: Agencije