Slovenija: Niži indeks poslovnog povjerenja

Najuočljiviji je pad izvoznih narudžbi i prognoze ukupne tražnje (Reuters)

Indeks poslovnog povjerenja u Sloveniji pao je tri procentna poena u augustu, nakon što je prethodnog mjeseca blago porastao, saopćio je Zavod za statistiku u Ljubljani.

U saopćenju se navodi da je indeks u augustu iznosio -19 poena, 12 poena niže u odnosu na isti mjesec prošle godine i 18 poena ispod dugoročnog prosjeka, prenosi slovenska agencija STA.

Uprkos oscilacijama iz mjeseca u mjesec, trend kretanja indeksa negativan je od kraja 2011. godine.

U augustu je većina pojedinačnih indeksa bila niža u odnosu na juli, a isto važi i za tromjesečnu prognozu.

Indeks poslovnog povjerenja u prerađivačkom sektoru pao je dva poena u odnosu na juli, kao i 13 poena na godišnjem nivou i 11 poena ispod dugoročnog prosjeka.

Pad izvoznih narudžbi

Najuočljiviji je pad izvoznih narudžbi i prognoze ukupne tražnje.

U sektoru maloprodaje indeks je potonuo jedan procentni poen u odnosu na juli, kao i 19 poena na godišnjem nivou i 31 poen ispod dugoročnog prosjeka.

Jedini sektor u kome je u augustu zabilježen rast indeksa je građevinski, iako je rezultat i tamo dosta loš – 36 poena.

Indeks je porastao pet poena u odnosu na prethodni mjesec i sedam poena na godišnjem nivou, ali je ostao 20 poena ispod dugoročnog prosjeka.

Građevinski sektor, također, bilježi pozitivnu prognozu za naredna tri mjeseca, ali su, i pored toga, nedovoljna tražnja, oštra konkurencija, visoki troškovi rada i kreditna kriza glavni ograničavajući faktori.

Izvor: Agencije