Slovenija neće reagirati na provokacije iz Mađarske i Italije

Na spornom spomeniku je i karta 'velike Mađarske' u predtrijanonskim granicama, s velikim dijelovima Slovenije, Hrvatske, Srbije, Slovačke, Austrije, Rumunije i Ukrajine (EPA)

Slovenija nije i neće reagirati na “provokacije” iz Mađarske i Italije vezane uz historijske događaje i različita historijska sjećanja, izjavio je slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar, prenosi agencija Hina.

“Postoje različita historijska sjećanja i historijske geografske karte, a to ne može biti podloga za kvalitetne odnose. No, takva sjećanja i karte ne smiju biti ni prepreka za dobrosusjedske odnose”, kazao je šef diplomatije Slovenije na sjednici parlamentarnog Odbora za vanjsku politiku, odgovarajući na pitanja zastupnika o aktualnim temama.

Oni su ga pitali hoće li Slovenija službeno reagirati na potez mađarskog premijera Viktora Orbana koji je nedavno, povodom stote godišnjice za Mađare traumatičnog Trianonskog ugovora po kojem su veći dijelovi etničkih Mađara kao manjine ostali izvan novih granica Mađarske, otkrio spomenik koji se za susjedne države može shvatiti kao provokacija s natruhom iredentizma.

Na tom spomeniku je i karta “velike Mađarske” u predtrijanonskim granicama, s velikim dijelovima Slovenije, Hrvatske, Srbije, Slovačke, Austrije, Rumunije i Ukrajine.

Odluka iz Trsta

“Slovenija ne može i neće nekome diktirati sjećanje, no moramo se pobrinuti da su naša sjećanja u duhu zajedničkih evropskih vrijednosti, dobrosusjedskih odnosa, te poštovanja historije drugih država, odnosno naroda”, kazao je Logar, te se založio za dobre odnose sa svim Sloveniji susjednim državama.

Logar je zastupnicima dao do znanja da Ljubljana neće službeno reagirati ni na potez vladajuće većine u Trstu čije je općinsko vijeće 12. juni proglasilo praznikom u spomen na “oslobođenje od jugoslovenske okupacije”.

Tog su dana 1945. godine, uslijed pritiska zapadnih saveznika, jedinice Jugoslovenske narodne armije 40 dana nakon što su zaposjele taj grad iz njega otišle, a Trst je kasnije ostao u zoni koja je priključena Italiji, a ne Jugoslaviji.

U Sloveniji je ta odluka lokalnih vlasti dobrim dijelom doživljena kao provokacija tršćanske desnice, neprijateljski usmjerena prema slovenskoj manjini u tom gradu.

Izvor: Agencije