Slovenija ne isključuje mogućnost novog proglašenja epidemije

Bolnički sistem Slovenije se priprema i za goru situaciju, kad bi zbog zaraza mogao raditi s manjim kapacitetom (EPA)

Premda je u Sloveniji za zadnja 24 sata potvrđeno samo 39 zaraza korona virusom, vlada upozorava na ozbiljnost epidemiološke situacije, pa se priprema i na njeno izrazito pogoršanje.

Potvrdio je to u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs, rekavši novinarima da i zadnji podaci govore da je stanje i dalje  “dramatično” te da se u budućnosti ne može potpuno isključiti ponovno proglašenje epidemije COVID-a 19, prenijela je Hina.

Slovenija je “administrativni” kraje epidemije, kao prva država u Evropi, proglasila krajem maja, nakon što više dana nije bilo novih zaraza, te počela “otvaranje” društva i relaksaciju prijašnjih mjera, ali je drugi val došao prije nego što se očekivalo pa je prošli četvrtak imala do sada rekordnih 137  novozaraženih u jednom danu.

U zadnja 24 sata zabilježeno je samo 39 novih zaraza, manje nego prethodnih dana, ali uz znatno manji broj testiranih, no to je još uvijek dramatičan trend jer je postotak novooboljelih među testiranima isti ili nešto veći nego zadnjih dana, upozorio je Hojs.

Uz to, reprodukcijski broj širenja zaraze relativno je visok i iznosi 1,3, a nastavlja se i rast broja hospitaliziranih, i onih na intenzivnoj terapiji, dok je s nova dva smrtna slučaja broj ukupno preminulih povećan na 149.

Prošle je sedmice u Sloveniji, koja ima dva miliona stanovnika, zaraza korona virusom potvrđena kod 920 ljudi, što je 199 oboljelih više nego u sedmici prije toga, prema podacima ministarstva zdravstva.

Podaci govore da se zaraze najviše šire u domovima za starije, u bolnicama, školama i radnim sredinama, kazao je u ponedeljak na konferenciji za novinare glasnogovornik vlade za COVID-19 Jelko Kacin, dodavši da su nove zaraze opet potvrđene u univerzitetskim kliničkim centrima u Ljubljani i Mariboru i u općoj bolnici u Slovenj Gradecu.

Bolnički sistem se priprema i za goru situaciju

Nove zaraze bilježe se u domovima za starije u Rogaškoj Slatini, gdje je trenutno inficirano 25 štićenika i šest zaposlenih, u domu za starije u Mariboru gdje su trenutno zaražena 42 štićenika i 23 zaposlenika, te u  sličnoj ustanovi socijalnog tipa za osobe sa smetnjama u razvoju u Črna na Koroškem, gdje je zaraza prisutna kod  43 štićenika i 15 zaposlenih.

Po Kacinovim riječima bolnički sistem se priprema i za goru situaciju, kad bi zbog zaraza mogao raditi s manjim kapacitetom i s ograničenjima za primanje nehitnih slučajeva na bolesnike koji nemaju COVID-19, a u tom se smislu provodi i reorganizacija u zdravstvenim ustanovama.

Slučaj ljubljanskog UKC-a, koji je spreman osigurati 100 dodatnih kreveta na COVID odjelima, treba biti primjer i za druge ustanove, koje se, po Kacinovim riječima, moraju pripremiti za rast drugog epidemijskog vala idućih sedmica i mjeseci. U izuzetnom bi slučaju smještaj novooboljelih bilo moguće organizirati i u nekoj od većih sportskih dvorana koje imaju grijanje.

Izvor: Agencije