Slovenija najavila tužbu protiv Hrvatske zbog arbitraže

Slovenija zbog kršenja prava EU-a može tužiti Hrvatsku Sudu Evropske unije u Luxembourgu, tvrdi Erjavec (Arhiva)

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec ponovo je zaprijetio pokretanjem pravnih postupaka protiv Hrvatske ako ona ne pristane na provedbu arbitraže o granici, koju ne priznaje.

Erjavec je na sastanku na kojem se premijer Miro Cerar o početku provedbe arbitražne presude o granici s Hrvatskom dogovarao s predsjednikom Borutom Pahorom i predsjednikom parlamenta Milanom Brglezom prenio aktivnosti svog ministarstva na primjeni arbitražne odluke. Erjavec je nakon sastanka rekao novinarima da će Slovenija vjerovatno u proljeće pokrenuti pravne postupke protiv Hrvatske ako se ona bude protivila provedbi.

“Od petka, kad istječe šestomjesečni rok za dogovor o provedbi odluke arbitara, Slovenija prelazi u fazu “stvarne provedbe” arbitražne odluke, a svako kršenje odluke arbitara predstavljat će “kršenje međunarodnog prava i prava Evropske unije”, kazao je šef slovenske diplomatije.

Primjena arbitražne presude

Prema njegovim riječima, Slovenija se u tom slučaju može odlučiti na korištenje pravnih sredstava protiv Hrvatske, koja krši međunarodno pravo, i to s pozivanjem na dva člana Ugovora o djelovanju EU-a.

“Prema jednom, Slovenija može prepustiti da kršenje prava EU-a utvrdi Komisija i djeluje na njegovom otklanjanju uvodeći sankcije i kao mogući posrednik, a po drugom Slovenija zbog kršenja prava EU-a može tužiti Hrvatsku Sudu Evropske unije u Luxembourgu”, kazao je Erjavec.

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je da će njegova država krajem sedmice početi s primjenom arbitražne presude o granici u dijelu koji se odnosi na more uprkos tome što je Hrvatska ne priznaje i da ne očekuje incidente ako graničnu crtu koju su odredili artbitri bude poštivala Hrvatska.

“Provedba arbitražne presude međunarodna je obaveza Slovenije i Hrvatske, to nije nešto o čemu možemo odlučivati nego je moramo provesti”, kazao je Cerar.

Što se tiče slovenskih tzv. provedbenih zakona, Erjavec je kazao da će od kraja sedmice operativno doći do jačanja službi zaduženih za kontrolu državne granice i drugih nadzornih tijela.

Arbitražna presuda dio je međunarodnog prava, utvrdio je Erjavec, i, kad je riječ o njenoj provedbi, tu se ne može govoriti o jednostranom aktu nego o poštivanju međunarodnog prava.

“Od hrvatskog premijera (Andreja) Plenkovića očekujem da će se suzdržavati od incidenata i svih postupaka protivnih međunarodnom pravu. Hrvatska, kao članica EU-a i NATO-a, mora biti prisiljena poštivati međunarodnu presudu, koja je dio međunarodnog prava”, poručio je Erjavec.

Izvor: Agencije