Slovenija najavila skoro potpuno zatvaranje

Janez Janša je kazao da je Slovenija u zahtjevnoj' situaciji, ali da je slično i u drugim evropskim državama (EPA)

Slovenska Vlada u četvrtak je donijela odluku o pooštravanju restriktivnih mjera zbog širenja zaraze korona virusom, objavio je premijer Janez Janša i najavio obustavu više ekonomskih i javnih aktivnosti tokom iduće sedmice.

Kako bi se zaustavilo širenje virusa u Sloveniji, doći će do gašenja većine nenužnih aktivnosti, zatvaraju se restorani, hoteli i trgovački centri, dječji vrtići, đački i studentski domovi, ali uz neke izuzetke slične onima u vrijeme kad su se restrikcije uvele u proljetnom, prvom valu epidemije, prenosi Hina.

Tako će biti otvorene menze u radnim organizacijama, bolnicama, omogućena dostava ili preuzimanje hrane uz mjere zaštite, a lokalne vlasti su pozvane da omoguće čuvanje vrtićke djece za zaposlene u nužnim javnim službama i preduzećima.

Većina odluka o novim mjerama stupit će na snagu u subotu i važit će najmanje sedam dana.

Idućeg četvrtka Vlada će donijeti odluku da li će mjere produžiti, zaoštriti ili neke od njih ublažiti, što zavisi od razvoja epidemiološke situacije.

‘Sedmica borbe’ protiv virusa

Janša je na konferenciji za novinare u Ljubljani kazao da je optimista, da će se širenje virusa ograničiti, jer sada svi shvataju da je to “opasnost koja ne bira”.

“Iduća sedmica bit će sedmica borbe, sedmica u kojoj virus moramo ograničiti”, rekao je on.

Dodao je da će režim novih mjera biti sličan onome koji je važio na proljeće, ali da se nada kako će one biti sada na snazi kraće vrijeme, jer je o korona virusu sada mnogo manje nepoznanica nego onda, iako je zbog hladnog razdoblja opasnost njegovog širenja sada veća.

Janša je kazao da je Slovenija “u zahtjevnoj” situaciji, ali da je slično i u drugim evropskim državama, da je Vlada u kontaktu i komunikaciji s drugim evropskim vladama, razmjenjuje s njima iskustva.

“S drugim evropskim državama dogovaramo se za međusobnu pomoć”, rekao je slovenski premijer, dodavši kako se solidarnost potvrdila i prilikom njegove današnje telekonferencije s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

“Ponuđena nam je pomoć u kritičnoj medicinskoj opremi, ako bi nam ona bila potrebna”, kazao je.

Razmatra se masovno testiranje

Dodao je kako mjere koje je donijela Vlada ne uključuju zatvaranje u okviru općinskih granica, kako je to bilo na proljeće, iako se ta mogućnost s obzirom na situaciju ne isključuje u potpunosti, ali da ostaje na snazi zatvaranje u okviru statističkih regija, a sada je svih 12 slovenskih regija u “crvenom”, s regionalnim lockoutima i zabranom napuštanja granica regija, osim na posao i sa posla.

Janša je kazao da Vlada razmatra i strategiju masovnog testiranja na korona virus cijelog stanovništva brzim testovima, kako su već postupile neke zemlje, ali se za to još nije odlučila, te je zamolio sve koji to mogu da na svoje telefone instaliraju mobilnu aplikaciju za praćenje kontakata, kako bi se virus što bolje mogao kontrolirati.

Što se tiče radnog procesa, Janša je kazao da se svim proizvodnim i uslužnim organizacijama preporuče da organiziraju rad od kuće, gdje je to izvodivo, a ondje gdje se nastavlja rad u kompanijama da se strogo primjenjuju epidemiološke mjere.

Što se tiče režima na granici, on se u sadašnjem trenutku ne mijenja i moguć je tranzit iz drugih država i u druge države.

Izvor: Agencije