Slovenija mora platiti HEP-u 40 miliona eura

Slovenski ELES je krajem jula 1998. iskopčao dalekovode od Krškog prema Zagrebu (EPA)

Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) sa sjedištem u Washingtonu donio je presudu prema kojoj Slovenija Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) mora isplatiti više od 40 milijuna eura za neisporučenu električnu energiju iz Nuklearne elektrane Krško u razdoblju od 1. srpnja 2002. do 19. travnja 2003. godine.

Slovenski ELES je krajem srpnja 1998. isključio dalekovode od Krškog prema Zagrebu, nakon što je vlada Slovenije Uredbom izvlastila HEP, oduzevši mu njegov 50-postotni osnivački udio, prenose hrvatski mediji.

Uslijedili su višegodišnji pregovori koji su rezultirali potpisivanjem Međudržavnog ugovora o NE Krško krajem 2001. Obrisana su sva međusobna potraživanja do 30. lipnja 2002, uz dogovor da će ponovna isporuka započeti najkasnije do 1. srpnja 2002.

Spor je pokrenut prije 10 godina. HEP je putem svojih odvjetnika iz Washingtona i Zagreba 4. studenog 2005. predao zahtjev za pokretanje arbitražnog postupka protiv Slovenije, tvrdeći da je pretrpio štetu jer je, umjesto jeftinije električne energije iz Krškog, morao angažirati skuplje vlastite elektrane i koristiti skuplji uvoz.

Odluka arbitraže konačna

Od tada su obje strane izmijenile veliki broj pisanih podnesaka te je ispitano više od 20 svjedoka tijekom četiri saslušanja u Parizu. 

Nakon što je 2009. godine arbitraža utvrdila pravnu utemeljenost HEP-ova zahtjeva, posljednjih šest godina vodila se pravna bitka zbog utvrđivanja visine štete.

U svojoj odluci Tribunal je presudio da Slovenija mora platiti HEP-u štetu od blizu 20 milijuna eura, pripadajuće kamate koje se obračunavaju od 1. srpnja 2002. i 10 milijuna američkih dolara na ime odvjetničkih i drugih troškova koje je HEP imao u pravnom procesu.

Odluka arbitraže je konačna.

Izvor: Al Jazeera i agencije