Slovenija: Masovno testiranje brzim testovima do kraja godine

Masovnije testiranje antigenskim testovima provodit će se jer Slovenija ne raspolaže dovoljnim brojem PCR testova (EPA)

Vlada Slovenije naručila je 1,5 miliona brzih antigenskih testova za korona virus, koji bi se trebali početi koristiti ove godine, izjavio je u četvrtak ministar zdravstva Tomaž Gantar.

Nakon sjednice Vlade je dodao kako bi do prvog ublažavanja nekih epidemioloških restrikcija moglo doći iduće sedmice, prenosi Hina.

Testiranje antigenskim testovima u domovima za starije i zdravstvenim ustanovama počelo je već ranije, a sada se namjerava testirati građane koji to žele i kojima će usluga biti besplatna.

To se prvenstveno odnosi na esencijalne djelatnike u važnoj infrastrukturi: nastavnike i učitelje u školama, policiju i pripadnike vojske, a možda i populaciju u poduzećima u kojima se pojave žarišta, odnosno veći broj oboljelih, najavio je Gantar.

Masovnije testiranje antigenskim testovima provodit će se jer Slovenija ne raspolaže dovoljnim brojem PCR testova, a kako bi se nastojalo bolje kontrolirati širenje virusa u populaciji i utvrđivanje asimptomatskih slučajeva te tako pokušalo smanjiti drugi epidemijski val, pojasnio je ministar.

Kako izaći iz ‘crne’ faze na ‘semaforu’

Potvrdio je da je Vlada utvrdila plan postepenog otvaranja pojedinih djelatnosti i ublažavanja već važećih protivepidemijskih mjera koji je striktno vezan uz pad broj dnevnih zaraza i stanje popunjenosti bolnica COVID pacijentima.

Gantar je potvrdio kako je epidemiološka situacija još uvijek teška, iako zadnjih sedam dana broj hospitaliziranih stagnira i više ne raste.

Od postrožavanja mjera donesenih krajem oktobra očekivao je više u spuštanju brojeva zaraženih i hospitaliziranih, ali da očekuje kako bi “u narednih nekoliko dana” moglo doći do situacije da Slovenija iz “crne” faze na “semaforu” za popuštanje mjera dođe u “crvenu” fazu, kad bi se neke mjere ukinule.

Prema kriterijima za popuštanje strogih mjera iz plana koji je na Twitteru u četvrtak objavio premijer Janez Janša, Slovenija je trenutno u “crnoj” fazi na semaforu za relaksaciju mjera, jer ima prosječno 1.461 zaraženog dnevno u razdoblju posljednje sedmice, dok je u bolnicama 1.289 oboljelih, što još ne omogućuje smanjivanje restrikcija.

Izvor: Agencije