Slovenija: Krug oko Rupela predlaže veliku koaliciju

Vlada Marjana Šareca bit će politički pristrana, retrogradna, neefikasna, nesposobna, ali i kratkotrajna, upozorava Dimitrij Rupel (EPA)

Skupina intelektualaca i političara konzervativnih stranaka okupljena oko Dimitrija Rupela pozvala je na sastavljanje vlade velike koalicije umjesto manjinske vlade koju bi vodio ljevičar Marjan Šarec, a o kojoj će u petak glasati parlament.

Nekadašnji ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, zatim Peter Jambrek, Romana Jordan, Matej Avbelj i Tomaž Zalaznik, naveli su u otvorenom pismu javnosti da bi Šarecova vlada pet stranaka koju bi podržala i stranka Ljevica bila “ekstremno lijeva” i nestabilna, prenosi HINA.

Ta bi vlada zanemarivala odnose za Zapadom i saveznicima u Europskoj uniji i NATO-u i ne bi mogla riješiti niti odnose sa susjednim državama, ocjenjuju u pismu koje je objavio Portal Plus, blizak konzervativnoj desnici.

Dvije varijante velike koalicije

Pozivaju na formiranje velike koalicije najvećih stranaka u kojoj bi bio uravnotežen odnos dominantnih snaga slovenske ljevice i desnice, a vodila bi je politički neutralna osoba, po sposobnostima i neutralnosti slična nekadašnjem premijeru Janezu Drnovšeku čije ime, doduše, ne navode.

Intelektualci i političari, mahom simpatizeri konzervativnih stranaka desnice, predlažu dvije varijante “velike koalicije” u kojoj bi uz stranku Janeza Janše i demokršćansku Novu Sloveniju bile još i stranke bivših premijera Mire Cerara i Alenke Bratušek, te Šarčeva stranka, ali i Slovenska nacionalna stranka Zmage Jelinčiča.

Smatraju da bi odnose u takvoj koalicijskoj vladi trebalo urediti na osnovi postignutog izbornog rezultata. Prema njihovu prijedlogu takvom bi vladom upravljao “koordinator”, neka vrsta predsjednika vlade koji bi imao četiri potpredsjednika za različita područja koji bi dolazili iz najvećih stranaka.

Osim toga, vlada bi imala i ministra financija, glavnog tajnika vlade i takav model vladavine osigurao bi političku “inkluzivnost” koja je, pišu potpisnici, u Sloveniji napuštena nakon završetka mandata prve Janšine vlade u razdoblju 2004-2008.

Janša za sada odustao

Za razliku od takve široke i razvojne vlade koja bi bila stabilna i rješavala probleme, Šarecova vlada bit će “politički pristrana, retrogradna, neučinkovita i nesposobna za razvoj i reforme, a prema većini ocjena i kratkotrajna”, upozoravaju slovenski intelektualci okupljeni oko Rupela.

Osim toga, kao “jedna od ekstremno lijevih vlada”, Šarecova vlada neće moći uspostaviti prijateljske odnose sa Sloveniji susjednim zemljama niti s najvažnijim državama u EU-u i NATOu, upozorava taj krug.

Janez Janša, kao relativni pobjednik izbora održanih 3. lipnja, zbog nedostatka koalicijskih partnera za sada je odustao od mogućnosti formiranja nove vlade.

Izvor: Agencije