Oglasi

Slovenija i ove i iduće godine očekuje rast od 2,7 posto

Evropska komisija očekuje da će se izvoz i dalje smirivati, dok će uvoz, zbog domaće potrošnje, ostati stabilan.
Prema ocjeni Evropske komisije, stopa zaposlenosti u Sloveniji ostat će i dalje na visokom nivouEPA

Evropska komisija za ovu i iduću godinu prognozira Sloveniji ekonomski rast od  2,7 posto, što je na nivou procjena iz njena posljednjeg, jesenjeg izvještaja, prenosi Hina.

"Očekujemo da će se izvoz i dalje smirivati, dok će uvoz, zbog domaće potrošnje, ostati stabilan", saopćila je EK.

Prema novoj ocjeni, rast slovenskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2019. godini dostigao je 2,5 posto, znatno manje od ekonomskog rasta od 4,1 posto, koliko je zabilježeno godinu dana prije.

To je rezultat vanjskih faktora, odnosno smanjenja potraživanja na glavnim izvoznim tržištima, dok domaća potrošnja ostaje stabilna, ali je i posljedica slabljenja ekonomskog raspoloženja.

Visoka stopa zaposlenosti

Prema ocjeni EK-a, stopa zaposlenosti u Sloveniji ostat će i dalje na visokom nivou, nastavit će se i trend porasta plaća, dok će se rast privatne potrošnje zadržati na prošlogodišnjem nivou.

Na području cijena iznadprosječno će rasti stambeni troškovi, ali i investicije u nove poslovne nekretnine i javne investicije.

Stopa inflacije, prema novom izvještaju EK-a, prošle godine je u Sloveniji iznosila 1,7 posto, što je smanjenje u odnosu na 1,9 posto u 2018. godini.

Ove se godine, zbog očekivanog rasta plata i nekih troškova, očekuje povećanje inflacije na 1,9 posto.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.